Fülöp Attila: Az elmúlt évek nagy eredménye a civil szféra megerősödése a fogyatékosügy területén

FÜLÖP Attila; FRIM Jakab; GYENE Piroska
Budapest, 2023. december 6. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára (j) és Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke (j2) a Göllesz Viktor-ösztöndíjak és a Frim Jakab-emlékérem átadásán az Országház Vadásztermében 2023. december 6-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek egyik nagy eredményének nevezte a civil szféra megerősödését a fogyatékosügy területén Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár szerdán a Göllesz Viktor-ösztöndíj és a Frim Jakab-emlékérem átadásán az Országházban.
Vágólapra másolva!

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) ünnepségén az államtitkár azt mondta, az idén harmincéves szociális biztonságról szóló törvény megalkotásakor még

minden az állam és az önkormányzatok feladata és felelőssége volt a szociális ellátás területén.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára és Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke a Göllesz Viktor-ösztöndíjak és a Frim Jakab-emlékérem átadásán az Országház Vadásztermében Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Megfogalmazása szerint a civil és egyházi szféra megerősödése ezen a területen az elmúlt évtizedek eredménye, és az ÉFOÉSZ is mára az az erős civilszervezet lett, amely milliárdos projektet valósít meg a működéséhez szükséges állami támogatással.

- emelte ki az államtitkár.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszél a Göllesz Viktor-ösztöndíjak és a Frim Jakab-emlékérem átadásán az Országház Vadásztermében 2023. december 6-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fülöp Attila kitért arra, hogy a kormány egyik feladata és kötelessége az értelmi fogyatékossággal élők segítése, éljenek akár családban, akár intézményi keretek között.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az önálló élet alapja a rendszeres jövedelem, ami segélyekkel sem helyettesíthető.

Jelezte: ma Magyarországon 4,7 millió ember dolgozik, egymillióval többen, mint tíz éve, és a legnagyobb arányú - 150 százalékos - növekedés a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedésében történt.

Az államtitkár kitért az akadálymentesítésre is, erre az előző uniós ciklusban 4 milliárd forint állt rendelkezésre.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára és Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke a Göllesz Viktor-ösztöndíjak és a Frim Jakab-emlékérem átadásán az Országház Vadásztermében 2023. december 6-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A támogatott lakhatás kapcsán beszámolt arról, hogy 16 milliárd forintos forrás keretében az ország 35 helyszínén épültek, épülnek ilyen házak.

Ezek átadása december végéig megtörténik. Fülöp Attila szerint az önálló életviteli centrumok hálózata és a támogatott lakhatás az önálló élethez vezető valós segítséget jelent minden érintettnek.

- hangoztatta az államtitkár.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke arról beszélt, a díjra olyan méltó személyeket választottak ki, akik azonosulni tudnak az értelmi fogyatékossággal élők ügyével, segítenek a rászorulóknak és példájukkal másokra is hatni tudnak.

Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke beszél a Göllesz Viktor-ösztöndíjak és a Frim Jakab-emlékérem átadásán az Országház Vadásztermében 2023. december 6-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ösztöndíjjal tehetséges értelmi fogyatékossággal élő fiatalokat támogatnak, akikben nemcsak a tehetség, de a tenni akarás és a tudásvágy is ott van.

Idén öten vehettek át a Frim Jakab-emlékérmet; Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, Junácski András, a Baranya megyei közgyűlés alelnöke, Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron Vármegye főispánja, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere.

Göllesz Viktor-ösztöndíjban öten részesültek sport, önérvényesítés, művészet, munka, tanulás kategóriában.