Januártól emelkednek az otthonteremtési támogatások - videó

lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő  család otthonteremtés otthon lakásépítés
lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő család otthonteremtés otthon lakásépítés
Vágólapra másolva!
A magyar családtámogatási rendszer egyik legfontosabb jellemzője, hogy egész életen átnyúló támogatási rendszer, a kormány minden életszakaszban segítséget nyújt - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.
Vágólapra másolva!

Hornung Ágnes kiemelte, hogy a fiatal pároknak, a gyermeket váróknak, a gyermekes családoknak és az időseknek is folyamatos támogatást nyújt és kiszámítható környezetet biztosít a kormány.

- hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, hogy a magyar családtámogatási rendszernek két fő eleme van.

Az egyik a családbarát eszme, a másik pedig az ehhez a gondolatisághoz kapcsolódó, több mint 30 családtámogatási forma, amelyeket az elmúlt 13 évben lépésről-lépésre hozott meg a kormány.

Hozzátette, a családok támogatása az otthonteremtés, az anyagi biztonság és a munka, illetve a magánélet egyensúlya köré épültek.

Elmondta, hogy a támogatási rendszer elemeiről, annak "finomhangolásáról" folyamatosan egyeztetnek a civil szervezetekkel, a gazdasági élet szereplőivel és a családokkal is, hogy a támogatásokkal mindig az adott igényeknek megfelelően, az adott gazdasági helyzetben tudják segíteni az érintetteket.

Emelkednek az otthonteremtési támogatások

Kitért rá, hogy januártól nő

a Babaváró összege, a házaspárok 10 millió forint helyett 11 millió forinthoz juthatnak hozzá a konstrukcióval.

Babavárót azok a házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Ugyanakkor egyéves átmeneti időszakot is biztosítanak: ha a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, és igazolják a legalább 12 hetes terhességet, akkor igénybe veheti a család a Babavárót - jegyezte meg.

Szólt az otthonteremtési támogatások januári változásáról is, amelynek értelmében

a jövő év elejétől igényelhető a csok plusz és emelkedik a falusi csok összege is.

A csok plusz keretében az államilag támogatott kamatozású hitelt a gyermekvállalás előtt álló, valamint már gyermekes, de további gyermekeket vállaló családok igényelhetik lakóingatlan vásárlására, építésére vagy bővítésére.

- mondta el.

Hangsúlyozta azt is, hogy a falusi csok duplájára emelkedik januártól.

A támogatási összegek emelkedéséről a piaci szereplők is úgy nyilatkoztak, hogy érdemi segítséget tud majd nyújtani akkor, amikor a gazdasági helyzet nehezebb, mint korábban - erről az államtitkár már a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt.

Kiemelte, hogy a falusi csok a vidék megújulásában is segítséget jelent, hiszen a támogatással megújulnak a falvak is, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a családosok szeretnek kiköltözni vidékre, mert fontos számukra a jó levegő, a zöldterület és a biztonság is.