Karácsony Gergely néhány éve még magasházakat akart Rákosrendezőre

Vágólapra másolva!
Meghökkentő ellentmondásba került Karácsony Gergely, aki az elmúlt napokban több alkalommal is kifejtette, hogy szerinte „elképesztően rossz ötlet", hogy magasházak épüljenek Rákosrendezőn, az elhanyagolt terület, az illegális szemétlerakók helyén — írja a Metropol. 2017-ben Karácsony terveztetett oda toronyházrengeteget, több tucat magasházat, méghozzá egy külföldi példából kiindulva.
Vágólapra másolva!

A Metropol arról ír, hogy Karácsony Gergely ezt a tervét, sőt hivatalos programját az akkori zuglói településképi arculati kézikönyvben is rögzítette, az oslói „Vonalkód" elnevezésű új üzleti negyed magasházait és felhőkarcolóit álmodta meg a rákosrendezői területre.

Forrás: Metropol

Ehhez képest most Karácsony, korábbi önmagát megtagadva, elképesztő vehemenciával kampányol a kormány ugyanerre a területre vonatkozó fejlesztési tervei ellen.

Miközben ahogy az Lázár János, a projektet felügyelő miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott: még nincs szerződés a befektetővel és kivitelezővel, és természetesen nincsenek még építészeti tervek sem a területen történő beruházásra.

A főpolgármesternek az sem számít, hogy saját korábbi hivatalos tervei ellen kell most harsányan állást foglalnia.

Karácsony felhőkarcolókat tervezett Zuglóba

Karácsony Gergelynek talán emlékezetkiesése lehet, és elfeledkezett róla, hogy zuglói polgármestersége alatt még úgy tartotta, hogy Rákosrendező, a maga 69 hektárjával Budapest tartaléka és fejlesztendő területe, ahova magasházakat kellene építeni, pont mint Oslóban. Több oldalt is szenteltek a témának az abban az évben elkészült Zuglói Településképi Arculati Kézikönyvben.

– szól a felvezetése annak, hogy épülhetnének akár felhőkarcolók is Zuglóban.

„A fejlesztési terület egy részén lehetőség van magasházak létesítésére is" – áll a 2017-es tanulmányban, amelybe az oslói „Vonalkód" elnevezésű üzleti negyed felhőkarcolóinak fotóit tették be illusztrációként.

Norvégiát másolta volna Rákosrendezőn

Az oslói magasházak a 2010-es évek első felében, egy volt teherkikötő helyére épültek a norvég főváros keleti részén található Bjørvik negyedben. Rákosrendezőhöz hasonlóan ez a terület is évtizedek óta elhagyatottan állt, romos épületekkel volt tele, és a város szégyenfoltjának számított, mielőtt a kormány új sorsot szánt neki.

Évtizedekig elhagyatottan álló területet építettek be Oslóban is Forrás: Metropol

A „Vonalkód projekt" néven futott oslói magasházak megépítése kezdetben hatalmas társadalmi vitát váltott ki, jelenleg viszont már teljes egyetértés van abban, hogy az üzleti negyedként funkcionáló városrész nélkül ma kevesebb lenne a norvég főváros.

A norvég példa Forrás: Metropol

Ezt jól mutatja, hogy a területre eredetileg kilenc magasépületet álmodtak meg a tervezők, ma már viszont 12 torony emelkedik itt Oslo fölé - a 117 méterestől a 90 méteresig. Arról nem is beszélve, hogy az épületekbe költözött nemzetközi cégek 20 ezer új munkahelyet hoztak létre, jelentősen megnövelve ezzel Oslo gazdasági teljesítményét.

Rákosrendező jelenleg illegális szemétlerakóként funkcionál

A főpolgármester a napokban „elképesztően rossz ötletnek" nevezte, hogy magasházak épüljenek a Budapest szívében elterülő, jelenleg illegális szemétlerakóként használt területre. Lázár János sajtótájékoztatója után pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy „magasházak egészen biztosan nem épülhetnek Rákosrendezőre".

Karácsony talán abban bízott, hogy senkinek sem jut eszébe átlapozni a 7 évvel ezelőtti arculati kézikönyvet, amiben még jó és megvalósítandó ötletnek tartotta a zuglói felhőkarcolókat oslói mintára.

Karácsony ezt az oslói negyedet akarta Rákosrendezőre: