Nagyon magas a Balaton vízállása, elkezdték a leeresztését

A partfalat csapkodják a hullámok a balatonfenyvesi szabadstrandon, ahol az erős északi szél miatt kiöntött a Balaton vize 2014. május 14-én. vihar, időjárás, yvette
Balatonfenyves, 2014. május 14. A partfalat csapkodják a hullámok a balatonfenyvesi szabadstrandon, ahol az erős északi szél miatt kiöntött a Balaton vize 2014. május 14-én. Több Balaton-parti településen már elrendelték a védekezést a tó magas vízállása és az egyre erősödő széllökések miatt a parthoz közeli épületek megóvása érdekében. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A Balaton vízszintje a sok csapadék miatt december eleje óta 19 centit nőt, ezért jóval meghaladja a vízszint a maximumszintet. Emiatt a szakemberek elkezdték a tó vizének a leeresztését.
Vágólapra másolva!

A vizugy.hu által közölt adatok szerint a Balaton átlagos vízállása - a siófoki vízmércéhez viszonyítva - csütörtök reggel 122 centiméter volt, miközben a tó téli üzemi vízszintmaximuma 110 centiméter +/- 5 százalék.

A sok csapadék miatt december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Az OVF közlése szerint szerdán 13 órakor kezdték meg a víz eresztését a Sió-zsilipen keresztül a Dunába torkolló Sió-csatornába.

A Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező vízhozamokhoz igazodva 15 köbméter/s-os, úgynevezett óvatos vízeresztés történik. Zsilipnyitásra az elmúlt pár napban azért nem került sor, mert az olvadás miatt nagyon nehezen lehetett előre jelezni a Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok szintjét.

Az előrejelzéseket folyamatosan figyelik, a vízeresztés mértékének esetleges növeléséről az adatok alapján döntenek a vízügyes szakemberek.