Szijjártó Péter: Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik, emellett a jelenlegi 25 helyett akár már 50 százalékos maximális támogatási intenzitást ítélhetnek oda a vállalatoknak - írta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter bejegyzése szerint - tekintettel az ilyen projektek kiemelt jelentőségére - a képzési támogatás esetében is 2 millió euróról 3 millió euróra emelik a maximálisan adható támogatás mértékét.
A tárcavezető jelezte, jelenleg is hatalmas beruházási verseny zajlik a világon, így Európában is, e versenyben Magyarország pedig rendre jól szerepel.

Ezt bizonyítja, hogy az idén 13 milliárd euró lesz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül beáramló tőke mennyisége hazánkba, ami a duplája az eddigi éves rekordnak - hívta fel a figyelmet.

Szijjártó Péter közölte:

a kormány célja, hogy Európa legversenyképesebb beruházási rendszere legyen a magyar,

ezért figyelik folyamatosan a versenytársakat és hozzák meg a szükséges olyan lépéseket, mint a mostaniak, amelyek nyomán módosul az egyedi kormánydöntéssel megítélhető támogatások feltételrendszere.

Az újabb és újabb termelési kapacitások idevonzásának köszönhetően

a hazai beruházásokban egyre nagyobb arányt tesznek ki a kutatás-fejlesztésre irányuló projektek.

Ezek egyféle körkörös mozgást írnak le, ugyanis a termelési kapacitások megalapozzák a bizalmat a kutatás-fejlesztési részlegek megvalósításának, aminek nyomán a kifejlesztett termékek legyártásában ezáltal szintén részt tudunk venni - részletezte a miniszter.
A tárcavezető szerint egy másik nagyon fontos szegmensnek számít a hazánkban működő üzleti szolgáltatóközpontok csoportja, hiszen ezek

E központok bevonzásának és megtelepedésének fokozása érdekében az 50 új, magas hozzáadott értékű munkahelyteremtési kötelezettséget 25 főre csökkentik. A szolgáltatóközpontok kiemelkedő béreket és karrierlehetőséget kínálnak felsőfokú végzettséggel rendelkező fiataloknak, ezért úgy ítélték meg, hogy

minden eszközzel támogatni kell a befektetéseiket, elsősorban a vidéki nagyvárosokban

- indokolta a döntést bejegyzésében a tárcavezető.

Korábban a külügyminiszter a valaha volt legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházás létrejöttét jelentette be Magyarországon, amiről az Origo is beszámolt.