Novák Katalin: A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak

NOVÁK Katalin
Dubaj, 2023. december 1. Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 28. Konferenciáján (COP28) Dubajban 2023. december 1-jén. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök pénteken az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban. Az államfő beszédét az alábbiakban közöljük.
Vágólapra másolva!

Nem a túlnépesedés a probléma. A család nem az oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak. A fiatalokat nem rettegésben kell tartani, hanem támogatni kell.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Azért gyűltünk ma össze Dubajban a világ minden tájáról, mert átérezzük a felelősséget. Az éghajlatváltozás egyike azon kevés kérdéseknek, amelyekben a világ vezetői egyetértenek és összefognak. Aggodalmainkat és céljainkat már többször megfogalmaztuk. Elméletben mindannyian egyetértünk. De a végrehajtásban is együtt cselekszünk? Magyarország elvégezte a házi feladatát. A miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja. Jelentősen csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, miközben növeltük a gazdasági termelékenységet.

A 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célkitűzésünket a becslések szerint már 2026-ra elérjük. Az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó 2030-as célunk az 1990-es szint 50%-a.

Magyarország élen jár a zöldenergia előállításában és tárolásában, és nem mondunk le a kibocsátásmentes atomenergia felhasználásáról sem.

A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (b) és Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini király (b2) kétoldalú találkozója az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 28. Konferenciáján (COP28) Dubajban, 2023. december 1-jén Forrás: MTI/Sándor-Palota

Hölgyeim és Uraim! Nem azért vagyok itt, hogy arról számoljak be Önöknek, hogy Magyarország teljesítette, amit kellett. Csak ezért nem utaztam volna ide – ezzel is karbonlábnyomot hagyva. Egyetlen kérdésről szeretnék önöknek beszélni: a családról. A jóléti államokban drámai népességcsökkenésnek vagyunk szemtanúi. A GDP és a gyermekvállalási kedv közötti összefüggés világos: minél magasabb a jólét, annál kisebb a gyermekvállalási kedv.

Minél több a pénz, annál kevesebb a gyerek. A fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség. A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak.

Nézzük meg a legfejlettebb G20-országokat 1990-ben és ma! Az átlagos egy főre jutó GDP 2,5-szer magasabb. Az átlagos szén-dioxid-kibocsátás 62%-kal nőtt. Eközben a teljes termékenységi arányszám 34%-kal csökkent, az 1990-es 2,5-ről a tavalyi 1,7-re.

Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 28. Konferenciáján (COP28) Dubajban, 2023. december 1-jén Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A nagyobb jólét kevesebb gyermekkel és kevesebb felelősségvállalással jár együtt. Szükségszerű, hogy ez így legyen? Nem. Mit tegyünk?

1.) Ne tántorítsuk el a fiatalokat a gyermekvállalástól! A bolygóért való felelősségérzet előfeltétele, hogy átérezzük az élet folytatásának felelősségét is.

2.) Szüntessük meg a félelem kultúráját! A fiatalokra nem ráijeszteni kell, hanem támogatni őket.

3.) Hallgassunk Ferenc pápára, és mondjunk igent az életre! Ahogy a Szentatya fogalmaz: „egy problémánk van".

A klímaválságot, a szegénységet, az egyenlőséget, a biológiai sokféleséget, a vizet és a demográfiai jégkorszak jelenségét csak együtt lehet értelmezni.