Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. január 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A háború helyett tűzszünetre van szükség, ne a háborúra költsük a pénzt, hanem tűzszünetre - mondta Orbán Viktor kormányfő péntek reggel a Kossuth rádióban. Közölte, Ukrajna csatlakozása nincs előkészítve. A Bizottságnak meg kell értenie, hogy ez az ő hibája, akkor hozakodjon elő ezzel a kérdéssel, ha letárgyalta a tagállamokkal a kérdést, mi nem ellene vagyunk a döntéseknek, csak nem értünk egyet a többi tagállammal. 
Vágólapra másolva!

Olyan, hogy vétó, nincs, az Unió alapszerződése ezt a fogalmat nem ismeri – jelentette ki péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő a Kossuth rádióban elismerte, hogy korán van még filozófiai kérdések áttekintéséhez, de mégis beszélni kell erről. A miniszterelnök szerint csak olyan eset van, hogy egyes döntésekhez minden tagállam egyetértése szükséges. Ezek között lesz olyan, amelyeket Magyarország nem támogat, az egyik ilyen pedig Ukrajna uniós felvétele.

- erősítette meg a kormány álláspontját Orbán Viktor. A kormányfő szerint úgy lehet megóvni az Unió egységét, ha a megosztó kérdéseket nem is tűzik napirendre. A miniszterelnök elmondta, Ukrajna csatlakozása nincs előkészítve. A Bizottságnak meg kell értenie, hogy ez az ő hibája, akkor hozakodjon elő ezzel a kérdéssel, ha letárgyalta a tagállamokkal a kérdést.

Mi nem ellene vagyunk a döntéseknek, csak nem értünk egyet a többi tagállammal –

mondta Orbán Viktor a Charles Michelnek írt levelével kapcsolatban. – Ennek a nemzeti függetlenség szempontjából van jelentősége – tette hozzá.

Orbán Viktor: Mi nem ellene vagyunk a döntéseknek, csak nem értünk egyet a többi tagállammal Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fontos kérdések

Ha egyetértünk, van uniós álláspont, ha nem, akkor nincs. Nem szabad engedni, hogy belekényszerítsenek minket abba, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen azért, mert nem értünk valamiben egyet – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy nem tudjuk megmondani, mekkora a területe Ukrajnának, az ukrán mezőgazdaság beemeléséről sincsenek tanulmányok, és azt sem tudjuk, mekkora népességről van szó.

- jelezte a miniszterelnök, aki egyeztetett a gazdák képviselőivel is a kérdésben.

Arról sincs információ, mekkora pénzt kapna Ukrajna, honnan és kitől – hangsúlyozta a kormányfő. Amíg ezekre a kérdésekre nincs válasz, addig nem érdemes a csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni.

Békére és tűzszünetre van szükség Ukrajnában

Orbán Viktor elmondta, hogy ma az európai gazdaságok rossz állapotban vannak, sok helyen leálltak a beruházások.

Ha akarunk Ukrajnának pénzt adni, akkor azt honnan adjuk - tette hozzá.

A megoldás, hogy ne a közös költségvetésből finanszírozzák Ukrajnát - mondta a kormányfő.

Békére és tűzszünetre van szükség Ukrajnában Forrás: AFP/Genya Savilov

Orbán Viktor elmondta, harcolni fog Magyarország szuverenitása mellett, de a nemzeti konzultáció erőt ad a tárgyalások során.

A kormányfő rámutatott arra is, hogy Magyarország körül mindig nagyobb birodalmak voltak. Mi azt a taktikát választottuk, hogy minden birodalom temetésén részt tudtunk venni. Mi itt vagyunk 1100 éve, és ez idő alatt megtanultuk, hogyan kell ezt a területet berendezni - tette hozzá.

A Gyurcsány-korszakban nem a magyar nemzeti érdekek diktáltak

Persze vannak olyanok, akik szerint el kell fogadni valamelyik birodalom ajánlatát - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, volt egy Gyurcsány-korszak, amikor nyilvánvaló volt, hogy a döntések nem a magyar emberek érdekei mentén történtek.

Ennek volt az eszköze a guruló dollárok 2022-ben - mondta a kormányfő.

Az áremelkedést meghaladó béremelések lesznek 2024-ben

2023 volt a legveszélyesebb év: szankciók, inflációk, energiaválság - mondta Orbán Viktor. Idén azért dolgoztunk, ne legyen rosszabb, míg 2024 egy reményteljes esztendő. Azért fogunk dolgozni, hogy 2024 jobb legyen - mondta a kormányfő. A minimálbér emelése jó hír, és a nyugdíjakat is 6 százalékkal emeljük.

Az áremelkedést meghaladó béremelések lesznek 2024-ben.

A kormányfő nagy eredménynek nevezte, hogy a gazdasági élet szereplői döntöttek így, hogy béremelések legyenek.

Orbán Viktor biztatónak nevezte, hogy az otthonteremtési rendszert kibővítették. Megemelték a babaváró hitel összegét is - tette hozzá. A 40 év alattiak körében a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot. A kormányfő ismertetése szerint a 13. havi nyugdíjat is ki tudják fizetni.

Bővülnek az otthonteremtési támogatások is Forrás: Shutterstock

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az elmúlt 20-30 évben a nyugati világ része lett Magyarország. A magyar diplomácia erőfeszítéseinek a nagy része ezt szolgálta. Most gazdasági szempontú megközelítést kell alkalmazni, és a világ minden országával kereskedni kell, mert kicsi a piacunk - ismertette a kormányfő.


Ebben a pillanatban a világ legjobban fejlődő része keleten van, és ennek mentén kell a döntéseket meghozni - tette hozzá. Próbálom kitágítani a gazdasági teret a magyar cégek előtt - zárta a kormányfő.