Kiemelkedő számú robotsebészeti beavatkozást végeztek el az Országos Onkológiai Intézetben

ÉPÜLET műtő orvosi berendezés
Budapest, 2015. december 19. Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések az Országos Onkológiai Intézet műtőjében 2015. december 19-én. Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt. A hatórás műtétet december 12-én végezték el, a beteg jól van. Egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Európában az első helyen végezett az Országos Onkológiai Intézet, mivel kiemelkedő számú robotsebészeti beavatkozás történt az intézetben.
Vágólapra másolva!

2023 őszén az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjában kormányzati támogatással indult el a mellkassebészeti robotprogram, amely már az eltelt rövid időben is kiemelkedően sikeressé vált európai viszonylatban is.

A szeptemberi kezdés óta ezzel a technikával már 125 műtétet végeztek daganatos betegeken, így 2023 utolsó negyedévében európai listavezetőnek számít az intézmény a robot-asszisztált mellkasi beavatkozás területén.

Az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központja Magyarország és Európa egyik legnagyobb mellkassebészeti centrumja.

Évente több mint 1000 daganatos műtétet végeznek, de emellett ebben a központban a tüdőátültetések mellett más speciális mellkasi beavatkozásokra is sor kerül.

A robotsebészeti eljárások különlegessége, hogy kiemelkedően pontos műtéti technikát tesz lehetővé, ami a daganatos betegek esetében rendkívül fontos a jó onkológiai eredmények érdekében.

Ezáltal még több beteg részesülhet úgynevezett minimál-invazív vagy „kis lyukas" sebészeti beavatkozásban, amely után kevesebb a fájdalom, gyorsabb a felépülés, a betegek pedig hamarabb visszatérhetnek mindennapi életükhöz.