Salgótarjánban az 1956-os sortűz áldozataira emlékeztek

Vágólapra másolva!
Az 1956-os sortűz áldozataira emlékeztek Salgótarjánban pénteken, a tragédia helyszínén, az egykori Vásártéren.
Vágólapra másolva!

A városi gyásznapon Huszár Máté alpolgármester úgy fogalmazott:

Mint mondta, a történészek szerint az 1956. október 23-át követő három hónapban az utcai ütközetek és a békés tüntetőkre leadott sortüzek következtében országosan 2652 ember hunyt el, és közel 20 ezren sebesültek meg.

Köztük voltak azok a salgótarjániak, akik éppen itt estek áldozatul a December 8. téren.

A nógrádi megyeszékhelyen 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek két munkástanácsi vezető kiszabadításáért a Vásártéren, amikor a karhatalmisták tüzet nyitottak a békés tömegre.

A sortűznek levéltári források szerint 46 halálos áldozata volt, 33 férfit, 11 nőt és két gyereket azonosítottak, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége 131-re teszi az áldozatok számát.

A név szerint azonosítható áldozatok között 33 férfi, 11 nő és két gyerek volt.

Salgótarján közgyűlése 1991-ben nyilvánította városi gyásznappá december 8-át

A városunkat mélyen megrázó tragédiában elhunytak iránt érzett megrendülés és az ezt kifejező kegyeleti megemlékezés részévé vált helytörténetünknek. Ugyanakkor '56 emlékezetét nem az akkor élők igazolására kell a fényben tartani, a szellemét kell a magasba emelni

- fogalmazott a polgármester.

Bár forradalmi tetteik és hősies helytállásuk felidézése a múltról szól, de mindig a jelennek és a jövőnek üzen,

azon eszmékkel és értékekkel, amelyek az események mögött álltak, a szabadság, a függetlenség, a szolidaritás és a diktatórikus rendszerek egyértelmű elutasítása.

Bodó Mónika, a Pofosz Nógrád vármegyei szervezetének elnöke emlékezett arra, hogy a gyárak, bányák, üzemek egy emberként fogtak össze a két munkás kiszabadításáért, és amikor délelőtt 11 óra körül összegyűlt a tömeg a mai December 8. téren, három páncélosautó elzárta az utat, majd a katonák két sortüzet adtak le.

Bistei Istvánné az 1956-os sortűz helyszínén Salgótarjánban. Bistei Istvánné acélgyári munkahelyéről tartott a sortűz helyszíne közelében lévő otthonába. A lövéseket útközben hallotta, majd részt vett eltűnt ismerősei keresésében. Forrás: MTI/Komka Péter

A legtöbb embert a hátán, menekülés közben érte találat.

A December 8. teret 2018-ban nyilvánította történelmi emlékhellyé a kormány a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, a város önkormányzata és a Pofosz országos elnöksége kezdeményezésére.