Itt van Szijjártó Péter négy pontja: ezért sikeres a szuverén magyar külpolitika

szijjártó péter, szolnok
Vágólapra másolva!
A magyar kormány rendelkezik a legnagyobb politikai támogatottsággal az EU-ban, és mivel a legutóbbi választáson a külpolitikai témák uralták a kampányt, így a magyar külpolitika rendelkezik a legnagyobb legitimitással - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Külügyi Intézet 50 éves alapítására rendezett budapesti konferencián hétfőn. A miniszter előadásában felvázolta azt a négy pontot, amiért a magyar szuverén külpolitika sikeres.  
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a Magyar Külügyi Intézet 50 éves fennállására rendezett konferencián elmondta, rendkívüli kihívások érik a világ országait, és benne Európát és Magyarországot is. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt 30 évben a globális biztonság most van a legrosszabb helyzetben. Ebben a helyzetben pedig Magyarországot is rendkívüli kihívások érik.

A miniszter úgy látja, a magyar kormány rendelkezik a legnagyobb politikai támogatottsággal az EU-ban, és mivel a legutóbbi választáson a külpolitikai témák uralták a kampányt, így a magyar külpolitika rendelkezik a legnagyobb legitimitással. A magyar külpolitika szuverén és magyar - tette hozzá. Amíg ez a kormánya lesz Magyarországnak, addig a külpolitika szuverén lesz és magyar.

Többpólusú világrend

A most formálódó világrend nem lesz egypólusú, de azt nem lehet tudni, hogyan viszonyulnak majd egymáshoz a különféle pólusok. Mindezzel párhuzamosan pedig nagyon komoly gazdasági átalakulások zajlanak a világban. Ebben a helyzetben pedig a szuverén külpolitika legfőbb célja az ország fizikai és gazdasági szuverenitásának a biztosítása - mondta a miniszter. Szijjártó Péter szerint sikeres a szuverén magyar külpolitika, mert sikerült kimaradni a háborúból, és egyetlen lépést sem tettünk, amely a háború meghosszabbításához vezetett volna, vagy pedig többen haltak volna meg a háborúban.

A miniszter rámutatott arra, hogy mindent el kell követni, hogy a háború ne globalizálódjon.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az eddigi stratégia megbukott a háborúban, és a szankciók is megbuktak.

Az Európai Uniónak a békét kellene szétterítenie a világon.

Szijjártó Péter: El kell kerülni az eszkalációt a Közel-Keleten Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyar sikerek a Közel-Keleten

A magyar külpolitika sikereket ért el a közel-keleti konfliktusban: megtartottuk a stratégiai szövetségünket Izraellel, megtartottuk a kapcsolatokat az arab országokkal, és megmentettük a honfitársaink életét - húzta alá Szijjártó. Az egész világ érdekét szolgálja, ha sikeresek lesznek a terrorellenes műveletek - tette hozzá.

570 magyar embert sikerült hazahozni, az első között jöhettek el Gázából a magyarok, és mindhárom magyar gyermek és hölgy kiszabadulhatott a Hamász fogságából - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter a magyar külpolitika sikereként említette a migrációt is. Magyarország a kezdetektől fogva kiállt amellett, hogy van különbség a menekültek és a migránsok között. Hatalmas volt a nyomás a magyar kormányon, és mindezek ellenére áll a kerítés és nincsen kötelező kvóta sem - ismertette a külügyminiszter.

Erősebben jöttünk ki a válságokból

Az elmúlt évek példátlan gazdasági válságaiból mindig erősebben jött ki Magyarország, mint ahol a válság előtt volt. Ennek oka a szuverén válaszok megadása volt - mondta Szijjártó Péter. Mind a világjárvány, mind a háború gazdasági hatásainak a kezelésében a megelőzésre helyezte a súlypontot a kabinet.

A következő években tovább fog nőni a nyomás a magyar külpolitikán. A miniszter megerősítette, hogy Magyarország nem járul hozzá az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.