Több tízmilliós csalással is vádolják az Amnesty magyarországi igazgatójának testvérét

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója
Vágólapra másolva!
Fiktív érmegyűjtőre hivatkozva, egy afrikai céget is felhasználva károsított meg a vád szerint számtalan sértettet összesen hetvenmillió forinttal az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére, Vig Mór – írja a Mandiner alapján a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, számlagyártás mellett cégeltüntetéssel is foglalkozott a letartóztatásban lévő ügyvéd. Negyvenrendbeli csalással vádolják az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét.

Vig Mór, a sok száz milliós számlagyár irányításával meggyanúsított exügyvéd a csalásokat egy nemzetközi körözés alatt álló bűnöző segítségével követhette el.

A bűnszövetségben végrehajtott csalási ügyben az eddigi információk szerint Vignek volt két bűntársa, egyikük büntetett előéletű és jelenleg szökésben van. A bűnügy szálai egészen 2018 szeptemberéig nyúlnak vissza, onnantól kezdve több mint fél éven keresztül Vig és két barátja szervezetten, 32 sértettet tévesztettek és károsítottak meg, valamint további nyolc személyt kíséreltek meg becsapni. A vád szerint

az egyik vádlott, a Ghánában otthonosan mozgó, jelenleg nemzetközi körözés alatt álló M. Márk egy barátja segítségével jogosulatlanul megszerezte egy érmeárusítást folytató cég vevői adatbázisát, majd álnéven, egy kitalált történettel telefonon felhívta a vevőket.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója Forrás: MAGYAR NEMZET

Nekik azt mondta, hogy egy, a valóságban nem létező külföldi befektető érmegyűjteményeket kíván vásárolni, azok valódi értékén felül, több tízmillió forintért.

M. Márk emellett azt állította, hogy csak úgy lehet ehhez a haszonhoz hozzájutni, ha reklámszerződést kötnek egy ghánai céggel, és az érmekollekciók vételárának tíz százalékát előre kifizetik. A Ghánában élő férfinak valóban volt egy ghánai cége, amellyel a sértettel szerződtek, és a kért összegeket a trió másik két tagjának, akik közül az egyik Vig Mór volt, kifizették. A bűnszövetség a vádirat szerint több mint hetvenmillió forinthoz jutott ilyen módon, illetve további 16 millió forintot is megkíséreltek kicsalni.

A trió az ügyvédi irodába invitálta a sértetteket, az ügyvédi közreműködés pedig az ügyletek jogszerűségének a látszatát erősítette. A megtévesztettek ráadásul kaptak egy valótlan tartalmú vételi szándéknyilatkozatot, illetve később megkapták a valótlan adásvételi szerződést is.

Egyes károsultak a kicsalt összegeket közvetlenül Vig ügyvédi letéti számlájára utalták, amit a jogász pár órával a szerződések megkötését követően, az irodájához közel eső ATM-ből fel is vett.

A csalásokkal szerzett pénzt a vádlottak elosztották, ezzel párhuzamosan a kifizetések „késedelme" miatt a sértetteket különböző indokokkal hitegették.

Az ügyvéd a későbbiekben közel 27 millió forint kárt megtérített – áll a vádiratban, amely azt is tartalmazza, hogy Vig Mórékkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tettek indítványt.

A praxisától eltiltott ügyvéd nem ismeretlen a hatóságok előtt. Mint a Magyar Nemzet megírta, Vig Mórt megközelítőleg negyvenrendbeli csalással is vádolják, a bírósági eljárásban februárban egy nem jogerős döntés is született: az exügyvédet két év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették.