Döbbenetes háborúpárti nyilatkozat: Nem szabad tűzszünetet kötni a vezető momentumos szerint

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél erősebb háborúpárti nyilatkozat született a baloldalon, kristálytisztán megmutatva, milyen álláspontot képviselnek a szomszédban dúló fegyveres konfliktusban. Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője ugyanis egy az egyben leírta közösségi oldalán, hogy most nem szabad tűzszünetet kötni, mert azzal az ukránok rosszul járnának, így a háborút folytatni kell. A baloldali politikus írásában egészen odáig jutott el, hogy már ezt hangoztatni is kártékony. Tompos vallomásával egyértelművé vált: a baloldal a magyar emberek érdekei helyett a Nyugatét nézi.
Vágólapra másolva!

Tompos Márton az egyik legháborúpártibb és legszankciópártibb politikus a hazai közéletben, azonban a február közepén közölt bejegyzésével teljesen új szintet ütött meg.

Ebben Szijjártó Péter külügyminiszter belaruszi látogatását értékelte öt pontban, az írás fókuszában a béke kontra a háború folytatása állt. Az egy dolog, hogy terjedelmes gondolatmenetében egyetlen pillanatig sem állt ki egyértelműen a béke mellett, de a negyedik pontban még a háborúpárti baloldalhoz mérten is meredek dolgokat kezdett el feszegetni.

Mint ismert, a diplomáciai találkozón Szijjártó Péter szorgalmazta az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalásokat. Tompos erre kifakadt, és arról írt, hogy

nem szabad most tűzszünetet kötni, mert az az ukránoknak kedvezőtlen lenne, a háborút tehát folytatni kell. Megfogalmazása szerint a tűzszünetnek még a hangoztatása is kártékony.

Egészen pontosan ezt írta a baloldali politikus: "A tűzszünet a jelenlegi frontok befagyasztását jelenti, azaz azt, hogy az oroszok irányítása alatt marad Ukrajna területének ötöde, annak lakosaival együtt. (...) Ehhez még egy fontos pont: az ukránok már számtalanszor elmondták, hogy egyes egyedül Putyinnak áll érdekében a tűzszünet, mert így lenne ideje újrarendezni a sorokat, jobban kiképezni a mobilizált erőket, majd folytatni a háborút. Azaz a tűzszünet hangoztatása - szigorúan JELEN helyzetben - kifejezetten Putyin érdeke."

A háborúpárti baloldal képviselője, Tompos Márton szerint nincs szükség tűzszünetre Forrás: Facebook-Tompos Márton

Mint ismert, a hazai baloldal a fegyveres konfliktus kirobbanása óta háborúpárti álláspontot képvisel. Több politikusuk is egyértelművé tette, ha rajta múlna, akkor fegyvereket szállítana Ukrajnának.

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltjének nevéhez fűződnek talán a legmarkánsabb kardcsörtető nyilatkozatok. Márki-Zay Péter tavaly februárban még a háború kitörése előtt a Partizánnak adott interjúban úgy fogalmazott: ha kirobban egy katonai konfliktus, akkor Ukrajnának minden segítséget megadnának, amit a NATO szövetségi rendszere megenged.

Tordai Bence, párbeszédes képviselő tavaly áprilisban azt mondta, hogy "itt lenne a legfőbb ideje, hogy Magyarország megkezdje a direkt fegyverszállításokat." Álláspontját megismételte később is, amikor Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárával vitázott.

Bedő Dávid momentumos képviselő a napokban arról beszélt az ATV-ben, hogy pártja többek között azért nem szavazza meg a Fidesz-KDNP békapárti nyilatkozatát, mert abban szerepel a fegyverszállítások elutasítása.

Gyurcsány Ferenc pártjában, a Demokratikus Koalícióban is divatosak a háborúpárti gondolatok. Rónai Sándor uniós képviselő például sajnálatát fejezte ki, hogy a kormány nem segíti százszázalékig azt a folyamat, hogy a Nyugat fegyverekkel és pénzügyi támogatásokkal segíti a Nyugatot.

Fidesz: A magyar baloldal a nyugati világ háborúpárti álláspontját képviseli

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a magyar baloldal inkább a nyugati világ háborúpárti álláspontját képviseli, pedig a magyar érdek az, hogy mielőbb béke legyen.

A kormánypárti politikus a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában arról is beszélt, hogy nem értenek egyet az uniós tagállamok közül számos országban már elindított fegyverszállításokkal, és azzal a háborús retorikával és kommunikációval sem, amit magyar baloldal vagy a Nyugat visz.