Nagy Márton a Tranziton: Az online árfigyelő gyilkos árversenyt okozott

Tranzit, Tihany, Tranzit politikai fesztivál, Új korszak előtt, világgazdaság, Nagy Márton, Dobos Balázs, 2023.08.26.
Vágólapra másolva!
Már októberben elérhető lehet az egyszámjegyű infláció, és augusztustól növekedésnek indulhat a keresetek reálértéke - minderről Nagy Márton beszélt a tihanyi Tranzit fesztiválon. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a hazai hitelpiac jövő év nyarára konszolidálódhat. 
Vágólapra másolva!

A legfontosabb a mostani helyzetben, hogy a magyar gazdaság alapszövete ne sérüljön. Ennek alapja a beruházások támogatása, a munkahelyek teremtése és az export növelése - mondta Nagy Márton a Tranzit fesztiválon Tihanyban.

- hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter. 2022 óta létrejött egy energiacsapda, egy kamatcsapda, és az infláció okozta fogyasztói csapda - tette hozzá. Az energiacsapda azért okozott problémát, mert a magyar gazdaság energiaigényes, és ezért ez a válság komolyan érintett minket - mutatott rá a miniszter.

Nagy Márton: Hármas csapdában vergődött a magyar gazdaság Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Hatalmas összeg ment el energiára

Ezzel párhuzamosan meg kellett védeni a rezsicsökkentést legalább az átlagfogyasztásig - mondta Nagy Márton. A rezsicsökkentés megvédése miatt volt szükség az extraprofitadóra. Összesen 900-1000 milliárd forintot vont el a kormány az extraprofitadók révén - tette hozzá. 2023-ban 1400 milliárd, míg 2024-ben 900 milliárd forint körül lesz a rezsivédelmi alap - hangsúlyozta a miniszter. Nagy Márton szerint 2023-ban elkezdett konszolidálódni az energiapiac, de ez automatikusan nem jelent meg a cégeknél.

Az inflációról azt mondta a gazdaságfejlesztési miniszter, hogy ez egy veszélyes dolog, és ezen is változtatni kellett. Ezzel párhuzamosan pedig a hitelek is elszálltak, és ezért indított a kormány Baross Gábor Programot, Széchenyi Tőkeprogramot. Nagy Márton közölte, hogy mindezeken felül a magas kamatok miatt az államadósság finanszírozása is megemelkedett.

Erre azt lépte a kormány, hogy kormányzati intézkedések hatására egy hónap alatt a lakosság 600 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt

- ismertette a miniszter. Nagy Márton szerint ezért 2024-re kikerülünk a kamatcsapdából.

Nagy: Nagy siker volt az online árfigyelő rendszer Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Mi lesz a fogyasztással?

A fogyasztási csapdáról azt mondta Nagy Márton, hogy az összeroppant, és sokként jelent meg. 10-11 év óta nem látott a magyar lakosság reálbércsökkenést, várhatóan augusztusban lesz reálbér-emelkedés. Jövőre visszatérhet a 4-5 százalékos reálbér-emelkedés - mondta a miniszter. Nagy Márton úgy látja, a probléma ott van, hogy a következő hónapokban kialakulhat az a helyzet, hogy az inflációhoz képest jóval magasabb lesz a jegybanki alapkamat, tehát a fogyasztás ettől nem fog növekedni. A fő kérdés, hogy a fogyasztást milyen gyorsan sikerül helyreállítani - tette hozzá.

A miniszter szerint az infláció elleni küzdelemben nagy segítséget jelentett a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer.

- tette hozzá. Nagy Márton szerint már októberben elérhető lehet az egyszámjegyű infláció.

A gazdasági növekedésről azt mondta, hogy sem a beruházásokkal, sem az exporttal nincsen probléma. A hitelezési helyzet helyreállításában pedig a jegybank segítségére is szükség lesz, ha az infláció lemegy - ismertette a miniszter. Nagy Márton úgy látja, a hitelpiacok helyreállása jövő év nyarára történhet meg.

Nagy Márton: Minél több német cég érkezik, annál jobb lesz a magyar gazdaságnak Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Erre épülhet a magyar gazdaság

A gazdaságfejlesztési miniszter úgy látja, hogy Magyarországon egyre nagyobb szerepet játszik az elektromobilitás. Ennek az egyes elemei az elektromosautó, a napelemek, az akkumulátor és a chipek. Ennek az egésznek a gyártási ökoszisztémájáról szól a mostani háború is - mondta Nagy Márton.

- tette hozzá. Mi ide szeretnénk hozni ezt az egész ökoszisztémát. A mi gazdaságunkat rá kell húzni erre az ökoszisztémára - ismertette Nagy Márton.

A német cégek jöjjenek ide, és ha ők jönnek, akkor még több kínai jön, és ez jó a magyar gazdaság számára - mondta Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszter nagy feladatnak nevezte az ország szempontjából, hogy a lehető legjobb és leggyorsabb közlekedési feltételeket biztosítsa, hogy az áruk a lehető leggyorsabban jussanak el az egyik pontról a másikra.