Elviselhetetlen migránshelyzet: Ursula von der Leyen Lampedusa szigetére érkezett - videó

Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Giorgia Meloni olasz miniszterelnök meghívására vasárnap délelőtt Lampedusára érkezett. A látogatás oka, hogy a migránsok száma drasztikusan növekszik a szigeten, ami komoly feszültséget okoz. Csak ezen a héten 8500 papír nélküli illegális bevándorló érkezett.
Vágólapra másolva!

Az olasz sajtóforrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet arról ír, hogy a bizottsági elnök a kikötőt és az Imbriacola kerületben lévő migrációs hotspotot látogatja meg.

Ursula von der Leyen szóvivőjén, Eric Mamerén keresztül szombaton „rendkívüli intézkedéseket" ígért a migránsáradat kezelésére, és ismét felszólított Észak-Afrika tengeri blokádjára. Mint kijelentette: Európának „paradigmaváltásra" van szüksége a migrációt sürgető kérdések kezeléséhez.

Meloni közben azt nyilatkozta, hogy Olaszország és Európa nem üdvözölheti a tömeges emberáradatot, különösen akkor, amikor gátlástalan emberkereskedők bújnak meg a háttérben.

Az olasz El Debate szerint „Lampedusa kritikus ponthoz érkezett". A kis olasz sziget, ahol mintegy hatezer olasz állampolgár él, az elmúlt években több tízezer illegális bevándorló otthonává vált. A portál szerint mindössze három nap alatt több mint tízezer ember érkezett kishajókkal civil szervezetek segítségével, túlnyomó többségük a Szaharától délre fekvő országokból, és az érkezők többsége fiatal férfi.

Ursula von der Leyen és Giorgia Meloni megérkezett Lampedusa szigetére Forrás: Facebook

A helyiek tömegesen tüntettek alig néhány órával Ursula von der Leyen érkezése előtt. Az olasz lakosok olyan intézkedéseket követelnek, amelyekkel megállítják a tarthatatlanná vált migránsáradatot. A szigetre folyamatosan érkeznek a további bevándorlókat szállító hajók, vasárnap eddig már több mint százan értek partot.

Az Európai Unió csak azután reagált a helyzetre, hogy Meloni felszólította a bizottsági elnököt, mérje fel a saját szemével, mennyire tragikus a helyzet. Az olasz kormányfő azok után hívta meg Von der Leyent Lampedusára, hogy rendkívüli intézkedéseket jelentett be a szigetre érkező bevándorlók megfékezésére.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton megerősítette Melonit, hogy Franciaország támogatja Olaszországot a helyzet kezelésében. Ennek jeleként a francia belügyminiszter, Gerald Darmanin a következő napokban Olaszországba látogat.