Szentkirályi Alexandra: A befektetők és az elemzők bíznak a magyar gazdaság stabilitásában

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Miniszterelnöki Kabinetiroda, kormányinfó, 2023.01.12.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Vágólapra másolva!
A hazai gazdaság a tavalyi teljes évre vonatkozó gazdasági növekedésének értéke alapján - ami 4,5 százalékosra várható és kiemelkedőnek számít az Európai Unióban - a befektetők és az elemzők bíznak a magyar gazdaság stabilitásában - jelentette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M' péntek reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

mondta a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra kiemelte, a munkanélküliség rekordalacsony, soha nem volt még 1989 óta ilyen kevés a munkanélküliek és az álláskeresők száma. Ez azt mutatja, hogy azok az intézkedések, amelyeket a magyar kormány az elmúlt hónapokban, években tett a magyar gazdaság stabilitásának érdekében, jól működnek - mutatott rá. Hozzátette, ez teszi lehetővé, hogy segítsék a legfontosabb társadalmi csoportokat - a családokat, a nyugdíjasokat, a munkavállalókat és a vállalkozásokat is Magyarországon.

Szentkirályi Alexandra: Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem veszíthetnek vásárlóértékükből a nyugdíjak

A napokban kézbesített, 15 százalékkal emelt nyugdíjakkal kapcsolatban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az a februárban fizetendő 13. havi nyugdíjat is érinti majd. Emlékeztetett: 2010-ben kötöttek a nyugdíjasokkal egy egyezséget arról, hogy a kormány nem fogja hagyni, hogy a nyugdíjak veszítsenek a vásárlóértékükből. Ezért, ha olyan inflációs környezet van, mint most is a szankciók miatt, akkor a kormány az infláció értékével megemeli a nyugdíjakat. Ha pedig a gazdasági növekedés lehetővé teszi, ahogy az elmúlt években történt, akkor ebből a növekedésből a nyugdíjasok is részesülnek. "Hálásak vagyunk ennek a korosztálynak, mert sokat tettek azért, hogy Magyarország stabil lábakon áll gazdaságilag" - jelentette ki a kormányszóvivő.

Az Erasmus-programmal kapcsolatos, a magyar diákokat hátrányosan érintő európai uniós intézkedésre a kormányszóvivő úgy reagált, hogy a békés rendezés pártján vannak, miközben nem is nagyon értik a konfliktust.

"Az Erasmus-programmal kapcsolatban felvetett problémák eddig a fiókok mélyén lapultak, hivatalosan nem jelezték a magyar kormánynak" - fogalmazott Szentkirályi Alexandra, jelezve, a magyar kormány tisztázni szeretné az okokat. Kijelentette: a magyar kormány nem fogja hagyni, hogy ennek a helyzetnek a levét a magyar diákok igyák meg. Tehát akár ideadja a jövő évre ezt a pénzt Brüsszel, akár nem, ez a program el fog indulni - mondta Szentkirályi Alexandra.