Szijjártó Péter: A jelenlegi helyzet felértékeli Európa és Közép-Ázsia együttműködését

SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. január 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Kubanicsbek Ömüralijevvel, a Türk Államok Szervezetének főtitkárával (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. január 13-án. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai háború nyomán kialakult jelenlegi helyzet felértékeli az együttműködést Európa és Közép-Ázsia között, ezért is fontos és előnyös Magyarország részvétele a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) munkájában, ami a gazdasági növekedés fenntartását is segíti - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az új TÁSZ-főtitkárral, Kubanicsbek Ömüralijevvel közös budapesti sajtóértekezletén azt jelölte meg az ukrajnai fegyveres konfliktus egyik rendkívül súlyos következményeként, hogy

a Kelet és Nyugat közötti együttműködés komoly nehézségek elé került, sőt bizonyos aspektusaiban gyakorlatilag teljesen ellehetetlenült.

Kiemelte, hogy hazánkat földrajzi elhelyezkedésénél fogva ez másoknál jobban érinti, hiszen az Európa-Ázsia együttműködés mindig is fontos volt a magyar gazdaság dinamikus növekedése szempontjából.

- szögezte le. „Ugyanakkor a realitás az, ami, és ez most felértékeli Európa és a közép-ázsiai térség együttműködését" - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök Kubanicsbek Ömüralijevvel, a Türk Államok Szervezetének főtitkárával tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. január 13-án. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy ezen kapcsolatokból jöhetnek létre azok az új szállítási útvonalak és partnerségek, amelyek lehetővé teszik az eddigi gazdasági modell és a kelet-nyugati együttműködés egy bizonyos aspektusának fenntartását, ami pedig segíthet Európának a recesszió elkerülésében.

Leszögezte, hogy Magyarország számára a Türk Államok Szervezetében betöltött megfigyelői pozíciója kifejezetten hasznosnak bizonyult. Rámutatott, hogy hazánk csatlakozott

a TÁSZ konnektivitási platformjához, amely az eurázsiai szállítási kapacitások bővítését szolgálja, a tervek szerint így kiváltva a háború miatt tavaly járhatatlanná vált szállítási útvonalakat.

A kelet-nyugati kereskedelem fenntartását egyebek mellett az adminisztrációs terhek csökkentésével, illetve infrastruktúra-fejlesztéssel és digitalizációval kívánják elősegíteni - hangsúlyozta.

A miniszter kitért arra is, hogy Budapesten jön létre a TÁSZ Aszálymegelőzési Intézete, amelynek célja, hogy a vízgazdálkodás terén rendelkezésre álló világszínvonalú magyar mérnöki tudást és technológiát fel tudják használni Közép-Ázsiában az e téren jelentkező kihívások kezeléséhez.

Hozzátette:

hazánk a TÁSZ befektetési alapjának működésében is részt fog venni, ugyanis a mai, kihívásokkal teli nemzetközi környezetben rendkívül fontosak a beruházások a gazdasági növekedés fenntartásához.

Elmondta azt is, hogy évente már 650 hallgató érkezik ösztöndíjjal a TÁSZ államaiból a magyarországi felsőoktatási intézményekbe, és sokan tanulnak itt önköltséges formában is.