Akár nyolc évet is kaphatnak az Eötvös József Gimnázium vesztegetési ügyében érintettek

Moss László, Eötvös József Gimnázium
Vágólapra másolva!
Már büntetőeljárást folytat a rendőrség az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant korrupciós botrány miatt. Az ügyben nyilvánosságra hozott hangfelvétel ugyanis felveti a vesztegetés gyanúját - írja a Magyar Nemzet. A portál szerint, ha bizonyítottnak találják a vesztegetés elkövetését, akár nyolc évet is kaphatnak érte az elkövetők. Igaz, a bűncselekmény súlya befolyásolja a végső ítéletet. A PDSZ hárít és koholmányról beszél.
Vágólapra másolva!

Már büntetőeljárást indított a rendőrség az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant korrupciós botrány miatt. A Magyar Nemzet kérésére közölték, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság

vesztegetés gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amely természetesen kiterjed a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmának vizsgálatára is.

A vesztegetést alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Btk., ám minősített esetben a büntetés már egytől öt évig terjed, ha a bűncselekményt gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban követik el. Például ha az iskola vezetőit vesztegette meg valaki. (Egyelőre nem tudjuk, hogy ez történt-e.)

A büntetés már súlyosabb, ha a vesztegetést bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, ekkor a büntetés kettőtől nyolc évig terjed.

Igaz, a bűncselekmény súlya befolyásolja a végső ítéletet, vagyis ebből a szempontból nem mindegy, hányszor és milyen összegben fogadott el valaki kenőpénzt. Az viszont biztos, hogy a vesztegető és a megvesztegetett is büntetőjogi felelősséggel tartozik.

A korrupciós botrány azután robbant ki, hogy a Metropol nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen arról beszélgetnek, hogy félmillió forintnyi vesztegetési pénz kell ahhoz, hogy azokat a diákokat is felvegyék az Eötvös József Gimnáziumba, akiknek nem sikerült az írásbeli felvételi vizsgájuk. A hangfelvételen az is hallható, hogy egy édesapa beszélget az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnökével, a párbeszédben pedig többször felbukkan az iskola igazgatójának, Moss Lászlónak a neve is. A felvétel alapján egy édesapa gyermeke a felvételin nem érte el a megfelelő pontszámot, ekkor fordultak a szülők a kuratóriumi elnökhöz. A beszélgetésből azonban úgy tűnik, hogy

bár félmillió forintot már letettek az asztalra, mégsem érzik biztosítottnak azt, hogy gyermekük az Eötvösben folytathatja a tanulmányait szeptembertől.

Eötvös József Gimnázium Forrás: Origo

– hangzik el a felvételen. A Metropol által nyilvánosságra hozott újabb hangfelvételen egyébként azt is állítják, hogy

már több mint húsz éve ez a gyakorlat, ötszázezer forintos „küszöböt" kell megugrani.

A Metropol felhívta a figyelmet arra is, hogy a budapesti elit gimnázium az élen jár a tanártüntetésekben. A korrupciós botrányba keveredett igazgató, Moss László a tanárok megbecsüléséről szólva felemelte a hangját, támogatva a demonstrációkat, de most hallgatásba menekült.

A Mediaworks megkérdezte az ügyről a pedagógus-szakszervezetek képviselőit is. Nagy Erzsébet, a tanártüntetések legfőbb szervezőjének számító PDSZ ügyvivője úgy nyilatkozott: telefonon kért segítséget, hogy mit mondjon a sajtónak az Eötvös Gimnáziumot érintő botrányban. Az intézmény igazgatósága azt kérte tőle, hogy mondja azt, koholmányról van szó.