Pénzügyminisztérium: Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott mindhárom nagy hitelminősítőnél

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, hitel, adó, illusztráció, befektetés, grafikon, tőzsde, árfolyam
Modern people doing business, graphs and charts being demonstrated on the screen of a touch-pad
Vágólapra másolva!
A veszélyes nemzetközi környezet és a szankciós infláció miatt befektetésre ajánlott kategóriában tartva, stabil kilátással "BBB-" osztályzatúra módosította Magyarország besorolását a Standard&Poor's (S&P). A hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország elkerüli a gazdasági visszaesést, és az idén elhárulnak az akadályok az uniós forrásokhoz való hozzáférés elől - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint 10 évvel ezelőtt.

Az S&P péntek éjjel jelentette be, hogy változtat Magyarország "BBB" szintű osztályzatán, "BBB-" osztályzatúra módosítva hazánk adósbesorolását.

A döntést elsősorban a szankciós infláció, a kiszámíthatatlan nemzetközi gazdasági környezet és az uniós források Európai Bizottság általi, politikai okokból történő késleltetése indokolta.

A hitelminősítő szakértői úgy vélik:

Magyarország sikerrel teljesítheti a Bizottsággal kötött megállapodásban vállalt mérföldköveket, így idén hozzájuthat a neki járó forrásokhoz.

Kiemelik a kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét, hozzátéve, hogy ez az energiaárak miatt kihívást jelenthet. A növekedéssel kapcsolatban úgy látják, Magyarország idén éves szinten elkerüli a recessziót, a hitelminősítő 0,3 százalékos GDP-növekedésre számít 2023-ban, majd 3 százalék feletti bővülésre 2024-ben. Mint írják:

a növekedést támogathatja többek között az erős munkaerőpiac, a folyamatosan magas foglalkoztatás és az erőteljes bérnövekedési dinamika.

Az inflációról szólva a hitelminősítő kiemeli, hogy Európa más részeihez hasonlóan az emelkedés nagy része a magasabb élelmiszer- és energiaáraknak tudható be. Az elemzők pozitívan említik még az államadóság hazai és nemzetközi piacokról való finanszírozhatóságát, és kedvezőnek látják a romló környezetben is ellenálló bankrendszert.

Magyarországot a baloldali kormányzás gazdasági kudarcának eredményeként 2006-tól kezdődően sorozatosan leminősítették.

A polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2016-2017-től kezdődően több felminősítés is történt. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők - emeli ki közleményében a Pénzügyminisztérium.