Szijjártó Péter: A transzatlanti világon kívül erősödik a béke hangja

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. február 6. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nippon Paper Industries Co., Ltd. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. február 6-án. A Nippon Paper Industries mintegy 15 milliárd forintos beruházással akkumulátoralkatrész-üzemet épít Vácrátóton az állam 2,3 milliárd forintos támogatásával. A japán vállalat vegyipari üzletága új üzemében hatvan új munkahely jön majd létre. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A transzatlanti világon kívül a béke hangja egyre erősödik - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn este annak kapcsán, hogy Dunakeszin találkozott kirgiz kollégájával, Dzsinbek Kulubajevvel.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ez a megbeszélés is megerősítette, hogy a transzatlanti világon kívül a béke hangja egyre erősödik.

Kirgizisztánnak és vele együtt a komplett közép-ázsiai térségnek is az az érdeke, hogy az Ukrajnában zajló háború minél előbb véget érjen, mert a háború elhúzódása komoly biztonsági kockázatot jelent a közép-ázsiai országok számára, a szankciók pedig súlyos gazdasági problémákat okoznak.

- közölte bejegyzésében Szijjártó Péter.

Az elmúlt években sokat dolgoztunk a kétoldalú kapcsolataink fejlesztése érdekében, és ebből mindkét ország sokat profitált.

Kereskedelmi forgalmunk tavaly 60 százalékos növekedést követően rekordot döntött.

A Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alap 16 millió dollárral kezdte meg működését, melynek feladata, hogy magyar vízipari, mezőgazdasági és energetikai beruházásokat finanszírozzon Kirgizisztánban - írta a magyar külügyminiszter.

Hozzátette: egyre nő a kirgiz hallgatók érdeklődése a magyar felsőoktatási intézmények iránt, amit mutat az a tény, hogy rekordszámú, 648 kérelem érkezett magyarországi ösztöndíj iránt.

Magyarország elkötelezetten támogatja az EU és Kirgizisztán közötti kapcsolatok fejlesztését is - áll Szijjártó Péter bejegyzésében.