Szijjártó Péter: A békepárti magyar álláspontot bírálók nem vesztettek még emberéleteket a háborúban

SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. február 24. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (elöl) felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén New Yorkban 2023. február 24-én. MTI/KKM
Vágólapra másolva!
A békepárti álláspontot bírálók nem vesztettek még emberéleteket az ukrajnai háborúban, ellentétben a magyar nemzettel, s ezért végre a nemzetközi közösségnek is a diplomáciai rendezés előmozdítására kellene fókuszálnia - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén felszólalva elmondta, hogy Magyarország szomszédos államként közvetlenül találkozik a fegyveres konfliktus súlyos következményeivel nap mint nap, tanúja az emberek szenvedésének.

Hazánk történelme legnagyobb humanitárius műveletét hajtja végre, s ezt folytatni is fogja a kormány, amíg csak szükséges

- szögezte le.

New York, 2023. február 24. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (elöl) felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén New Yorkban 2023. február 24-én. MTI/KKM Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kkm

Már több mint egymillió menekült távozott Magyarországon keresztül Ukrajnából, a maradni kívánók számára a hatóságok egyenlő hozzáférést biztosítanak az egészégügyi ellátás és az oktatás terén, míg a menekülteket foglalkoztató cégek támogatásban részesülnek - sorolta.

Hozzátette, hogy Magyarország szemtanúja az emberek szenvedésének, szívszorító látni nap mint nap a kettészakított családokat, akik gyakran mindössze egy hátizsákkal érkeznek a határra.

Egy harmadik világháború valódi tragédiát jelentene

- emelte ki. Illetve arra is kitért, hogy apaként reméli, a gyermekeinek soha nem kell átélniük egy, a korábbiakhoz hasonló világégést. Ennek kapcsán pedig reményét fejezte ki, hogy minden fél tiszteletben fogja tartani a NATO azon korábbi döntését, miszerint az észak-atlanti szövetség nem részese a konfliktusnak.

- fogalmazott.

Szijjártó Péter az ukrán válságról szóló vitán felkérte a világ államait, hogy a háború mielőbbi lezárására összpontosítsanak, továbbá arról is beszélt, hogy

mindenképpen meg kell előzni a fegyveres konfliktus eszkalációját,

el kell kerülni az ezt kockáztató döntéseket és nyilatkozatokat.

New York, 2023. február 24. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (szemben, az asztalnál b) felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén New Yorkban 2023. február 24-én. MTI/KKM Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kkm

A miniszter hangsúlyozta, hogy az ENSZ BT ülésén olyan nemzetet képvisel, amelynek vannak áldozatai, hiszen számos kárpátaljai magyar harcol a fronton, és közülük már sokan elestek.

Aláhúzta: a nemzetközi közösség elsődleges kötelessége az lenne, hogy megmentse az emberek életét, és ez csak a béke útján lehetséges, fegyverszállításokkal és további szankciós csomagokkal nem, ezért a magyar kormány azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz.

- fogalmazott.

Végezetül rámutatott, hogy a magyarok nem felelősek ezért a háborúért, mégis hatalmas árat fizettek már eddig is, és a háború szomszédságában jól látni, hogy már a 25. órában jár a világ, ezért mindent meg kell tenni a fegyvernyugvás meghirdetése és a béketárgyalások mihamarabbi megkezdése érdekében.