Brüsszel újabb mondvacsinált kifogásokkal jöhet elő

Daily Life In Brussels belgian belgium berlaymont comission commision commissie ec eu europese flags headquarter hq the European Comission Berlaymont building European Union flags front Brussels October Horizontal ARCHITECTURE BUILDING CITY EUROPE EUROPEA
European Union flags are seen in front of the European Comission Berlaymont building in Brussels, Belgium on October 11, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság által hangoztatott technikai kifogások mögött egy alapvető politikai, ideológiai szembenállás húzódik meg: ez pedig a gyermekvédelemmel kapcsolatos véleménykülönbség, így pedig a testület a jövőben újabb és újabb kifogásokkal állhat elő az uniós pénzekről való tárgyalás során.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány továbbra is nyitott a kompromisszumokra, mint ezt az elmúlt egy év tárgyalássorozatánál tapasztaltuk – mondta a Magyar Nemzetnek Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója. A Magyarország és az Európai Bizottság (EB) előtt álló további tárgyalásokkal kapcsolatban a szakértő kiemelte, hogy a hazánknak járó európai uniós források megszerzéséhez és folyósításához az EB a magyar igazságügyi rendszer módosítását és finomhangolását fogalmazta meg elvárásként, március végi határidővel. Kovács Attila emlékeztetett arra, hogy döntés született tavaly decemberben a helyreállítási alapról és a többéves pénzügyi keretről.

Brüsszel újabb és újabb feltételekkel áll majd elő Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Fontos hangsúlyozni, hogy az idei évre vonatkozó programok változatlanul mennek tovább, és a megkezdett programokat nem befolyásolja a mostani vita – tette hozzá. Kovács Attila ugyanakkor kifejtette azt is: az EB eddigi hozzáállása sajnos azt valószínűsíti, hogy az uniós testület újabb és újabb, mondvacsinált kifogásokkal és elvárásokkal él majd hazánkkal szemben. A bizottság által hangoztatott technikai kifogások mögött egy alapvető politikai, ideológiai szembenállás húzódik meg: ez pedig a gyermekvédelemmel kapcsolatos véleménykülönbség.

Szerinte