Magasabb fokozatra kapcsol a geotermikus kutatás

Vágólapra másolva!
A geotermikus szabályozással kapcsolatos új jogszabályi rendelkezések 2023. március 1-jén léptek hatályba. Úgy tűnik a változás beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ugyanis egy nap alatt több mint félszáz érvényes kutatási engedélyt nyújtottak be a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához a geotermiában érdekelt cégek és vállalkozások.
Vágólapra másolva!

Március 1-jétől olyan kiszámítható és rugalmas szabályozás lépett életbe, amely lehetővé teszi a gyors és hatékony ügyintézést, egyúttal jól tervezhető beruházások indítását ösztönzi országszerte.

Az új szabályozás sikerét mi sem jelzi jobban, hogy több mint félszáz érvényes kutatási engedélyezési kérelmet adtak be a geotermiával foglakozó vállalkozások a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósságának irányítása alatt működő Országos Bányakapitánysághoz.

A geotermiával kapcsolatban az SZTFH februárban nyolc állomásos országos rendezvénysorozatot folytatott le, mely során a Hatóság szakértői bemutatták a geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásának előnyeit és az új szabályozási keretrendszert. Az új szabályozásnak köszönhetően olyan geotermikus projektek jöhetnek létre, amelyek hozzájárulhatnak hazánk energiaszuverenitásának megerősítéséhez, az évtized végére tervezett évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásához.