Mikortól legyen a gyereknek saját számlája?

Vágólapra másolva!
Az általános, középiskolás fiatalok hamarabb tanulják meg a modern, digitális pénzügyeket, mint a szüleik, majd ők tanítják meg az újdonságokra az idősebb generáció tagjait. Kormánystratégia és számos kezdeményezés, oktatás, rendezvénysorozat szolgálja a célt, hogy a pénzügyi tudatosság minél hatékonyabban terjedjen a fiatalok körében.
Vágólapra másolva!

A hazai pénzügyi tudatosság fejlesztésében hosszú évek óta hagyományosan jelentős szerepet betöltő PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét programjai idén immár kilencedik alkalommal voltak elérhetők a nagyközönség számára. A PÉNZ7 szervezői: a Belügyminisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, a Junior Achievement Magyarország (JAM) Alapítvány, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzügyminisztérium egyöntetűen arra törekednek, hogy a fiatal minél előbb kezdjen megismerkedni a gyakorlati pénzügyekkel.

Sok kiskamasz és nagykamasz lazán bankol

Azon túl, hogy a fiatal generáció körében kapcsolatot szinte csak digitális eszközökkel tartanak, s az ügyintézés kezdeti lépéseit is notebook vagy okostelefon segítségével teszik, az önálló pénzhasználat is mind korábban megjelenik a gyerekek életében. Ez a statisztikai adatokon is tetten érhető: évről évre egyre nagyobb igény van a diákszámlákra, amelyet a hitelintézetek maximálisan igyekeznek is kielégíteni. Van olyan bank, ahol már 6 éves kortól elérhető ez a diákszámla szolgáltatás. A Bank360.hu összeállításának segítségével gyűjtöttük csokorba, mire lehet használni ennyi idősen egy bankszámlát, és milyen feltételekkel lehet igénybe venni.

Gyerekként fontos, hogy mielőbb megismerkedjünk a mindennapokban használt pénzügyi alapfogalmakkal, mint például jövedelem, bevétel, kiadás, utalás, megtakarítás, hogy csak néhányat említsünk.

Ezekkel biztosan találkozunk akkor, ha saját bankszámlát nyitunk, erre 14, de legkésőbb 18 éves korig általában sor kerül. A számlavezetést is kínáló pénzintézetek egy részénél 14 év az alsó korhatár, ekkor még csak személyesen és szülői felügyelettel van lehetőség a számlanyitásra.

Nem lehet elég korán kezdeni

Azoknak is van azonban a piacon elérhető ajánlat, akik ennél korábban, már az általános iskolában elkezdenék pénzügyi tudatosságra nevelni a csemetéjüket, igaz, ők kevesebb diákszámla csomag közül választhatnak, és a bankszámla használat feltétele több esetben az, hogy a gyermek már rendelkezzen okostelefonnal.

Nézzük meg, milyen számlacsomagok közül választhatnak a szülők.

A Bank360.hu pénzügyi szakportál szerint a Revolutnak van az egyik legjobb ajánlata, bár ez bankszámlának nem igen tekinthető. A Revolut juniorszámla gyakorlatilag egy alszámla lesz, ami addig tud működni, amíg a főszámla is él. A junior felhasználók lehetőségei korlátozottak, nem tudnak mindent megtenni, ami a főszámlával lehetséges: ugyan költhetnek a kártyáról akár online is, és készpénzt is felvehetnek bármely ATM-ből, ellenben tranzakciókat, mint például pénzküldést már nem hajthatnak végre. Emellett az utalás és a készpénzfelvétel is limitálva van, a junior számlán lévő keretet pedig csak a főszámla tulajdonosa, vagyis a szülő tudja a rendelkezésére bocsátani.

A Bank360.hu további lehetőségekre is felhívja a figyelmet: az OTP Banknál is lehet 14 éves kor alatt számlát nyitni, de ehhez is szülői felügyelet szükséges. A számlavezetés és a bankkártya ingyenes, viszont a tranzakciókért kell fizetni, ezért ezeknek a költségeivel kell számolni.

Jutalom, de feladat is adható telefonon

A Gránit Bank is 6 éves kortól tette elérhetővé a számlanyitás lehetőségét a Gránit Family számlával. Itt is ügyfélnek kell lennie a szülőnek, amit ezután a Gránit Family applikációval lehet használni, miután letölt a saját telefonjára. Apró gyakorlati érdekesség, hogy a szülő az applikáción keresztül például feladatokat is adhat a gyermekének (kerti- vagy házimunkát), ezért pedig jutalmat adhat neki pénz formájában. A kisebb anyagi célok megvalósításához is kínál funkciót az app, emellett a tranzakciókért is jóval kevesebbet kell fizetni, mint a felnőtt bankszámlák esetében.

A K&H Banknál is 6 éves kortól érhető el az ifjúsági számlacsomag, itt e-bank és mobilbank még nem igényelhető – figyelmeztet a szakértő oldal. A számlavezetés ingyenes, és csak az alapszolgáltatások érhetők el, teljes szülői felügyelet mellett. A folyószámla mellé megtakarítási számla is nyitható.