A dollárok mára beépültek a baloldal politikájába

Márki-Zay Péter és Iványi Gábor
Budapest, 2022. március 15. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (első sor, b2), mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 10. választókerületében (első sor, b), Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (b2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke (k), Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója (j3), Donáth Anna, a Momentum elnöke (j2), Jakab Péter, a Jobbik elnöke (j) az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. Kunhalmi Ágnes mögött Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, mögötte takarásban Karácsony Gergely főpolgármester. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Ha rajtunk múlik, akkor egyetlen pártnak sem lenne szabad dollárt kapnia, de ezek mára beépültek a baloldal politikájába - minderről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára beszélt kedden az Országgyűlésben a napirend előtti felszólalások alatt. Szóba került még többek között a Párbeszéd nevezetű alakulat furcsa névváltozása, valamint a Miskolc-Debrecen-Nyíregyháza háromszög fejlesztése is. 
Vágólapra másolva!

Az Unióban és a NATO-n belül is lehetséges vitába szállni a nemzeti érdekeink mellett - mondta Csöbör Katalin, a Fidesz képviselője napirend előtt. Mi nem szólunk bele mások dolgaiba, és elvárjuk, hogy mások se szóljanak bele a dolgainkba, de mindenkinek elmagyarázzuk, mit szeretnénk tenni - tette hozzá.

A célunk 2010 óta, hogy megerősítsük nemzeti pilléreinket, védjük a hitünket

- hívta fel a figyelmet a képviselő. Csöbör szólt arról is, hogy a háború és a szankciós infláció mellett sem adtuk fel a céljainkat. Ebben a nehéz helyzetben is akadnak olyan ellenzéki vezetésű önkormányzatok, akik a nyugati szankciós politika mellett kampányolnak, miközben a kormánytól kérnek pénzt - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a miskolci baloldali önkormányzat is több megszorítást vezetett be.

Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint több baloldali önkormányzat támogatja a szankciókat Forrás: MTI/Soós Lajos

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, hogy a nemzeti önrendelkezés nemcsak a parlament működésében, vagy a honvédség erősítésében van, hanem a magyar ipar megvédésében is benne van. Felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldali kormányok feladták a magyar ipart, és ezt a miskolci térség is alapvetően megérezte. Az ipar teljesítményét tovább kell növelni, és ehhez újabb beruházások kellenek.

A Miskolc-Debrecen-Nyíregyháza háromszögben vannak meg azok a tartalékok a munkaerőpiacon, amelyek révén újabb jelentős növekedést lehet elérni

- hívta fel a figyelmet Fónagy János.

Menczer: Mi az oroszoknak a háború árát előre kifizettük az ostoba szankciókkal

Az orosz gazdaság nem semmisült meg, míg Európa gazdasága recseg-ropog a szankciók miatt - mondta Szászfalvi László, a KDNP országgyűlési képviselője napirend előtt. A brüsszeli szankciók felülvizsgálatára, tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség - mondta a politikus.

A szankciós infláció addig nem szűnik meg, amíg Brüsszel nem vizsgálja felül azokat - tette hozzá.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint a szankciós politika nagyban súlyosbítja a helyzetet Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Minderre Menczer Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, ha munka van, akkor minden van. 2010 előtt csak egy darab válság volt, de nem volt COVID, háború és energiaválság, de ezzel az egy válsággal csődbe vitték az országot.

- tette hozzá. A kabinet célja a munkahelyek megőrzése, és nem a segélyezés növelése. A szankciós politika valóban nagyban súlyosbítja helyzetet, és mi az oroszoknak a háború árát előre kifizettük az ostoba szankciókkal - mondta Menczer.

Ön beszél rombolásról?

Amikor az Önök árnyékkormánya hatalmon volt, akkor 1100 milliárd, míg most 2800 milliárd jut egészségügyi ellátásra - mondta Rétvári Bence Komáromi Zoltán (DK) felszólalására. Önök vizitdíjat és kórházi napidíjat vezettek be, és a hálapénzt legalizálni szerették volna, míg a mostani kormány megszüntette a hálapénz rendszerét - tette hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a baloldal bezárta a Svábhegyi Gyermekkórházat, a Szabolcs utcai kórházat, a Schöpf-Merei szülészeti kórházat.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy több DK-s politikus, köztük Komáromi is a kórházak jelentős részének a bezárását követelte. 6000 orvost és ápolót elbocsátott a baloldali kormány - tette hozzá.

Komáromi Zoltán is kiállt a kórházak bezárása mellett Forrás: Origo/MTI

A helyiek döntenek majd

Az Orbán-kormányok alatt volt a legtöbb útépítés, és útfelújítás - így reagált Csepreghy Nándor Lőcsei Lajos (Momentum) felszólalására. Pont ez a kormány volt, amely bekötötte az országos gyorsúthálózatba Egert - tette hozzá az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium államtitkára. Felhívta a figyelmet arra, hogy valóban van vita az egri elkerülő út építéséről, de a magyar kormány azt a nyomvonalat fogja megvalósítani, amit a helyiek szeretnének.

Mára elkészült az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös gyorsforgalmi út Forrás: MTI/Komka Péter

Dömötör: Horn tevékenysége ellentmondásos

Valóban az 1956-os szerepe miatt lehetnek kétségek Horn Gyulával kapcsolatban, de egy mozzanat alapján nem lehet őt megítélni - mondta napirend előtti felszólalásában Molnár Zsolt, az MSZP képviselője. Minderre Dömötör Csaba azt válaszolta, hogy sem az MSZP támogatottságáról, sem a dollárokról nem akart beszélni, de mivel szóba hozta ezért megteszi.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a történészek dolga Horn Gyula megítélése, de a tevékenysége ellentmondásos. Nagyvonalúan elhallgatta azt a tényt, hogy milyen szerepe volt Hornnak az 1956-os megtorlásban, és ha így tesznek, akkor a mai napig nem tudnak elszámolni a Tanácsköztársasággal, 1956-tal és 2006-tal - mondta az államtitkár.

Horn Gyuláról is komoly vita volt az Országgyűlésben Forrás: AFP/Gilles Leimdorfer

A Horn-kormány alatt dobták oda a magyar ipart külföldi tulajdonosoknak, és eladták bagóért az energiaszektort, ha nem lett volna az a rablóprivatizáció, akkor sokkal előrébb járnánk - ismertette Dömötör Csaba.

Fellép a kormány az ukrán gabonadömpinggel szemben

A magyar gazdatársadalom jelentős veszteségeket kénytelen elkönyvelni az ukrán gabonaimport miatt - mondta Farkas Sándor Bencze János (Jobbik) felszólalására. Az Agrárminisztérium államtitkára rámutatott arra, hogy mivel a gabonaszállítmányok nem tudtak Afrikába eljutni hajón eljutni, így a vasúti szállításban állapodtak meg a felek.

Farkas Sándor közölte, hogy a hazai termelők korábban arra számítottak, hogy magasabb áron tudják majd értékesíteni a terményeiket, de a bejövő ukrán gabona miatt nem mentek fel az árak. A kormány természetesen mindent megtesz, hogy a magyar gazdák is részesüljenek az uniós kárenyhítési forrásokból - mondta az államtitkár.

A kormány mindent megtesz az ukrán gabonadömping miatt nehéz helyzetbe került gazdák érdekében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyarokra én nem mint emlős biomasszára hivatkozok, szemben Önnel - így reagált Dömötör Csaba Tordai Bence (Párbeszéd) felszólalására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felelevenítette, hogy 2010 óta úgy nőtt a magyar gazdaság, hogy eközben csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Felszámoljuk az illegális hulladéklerakókat, segítjük a kkv-k megújuló energiatermelését, és az ország területének 27 százaléka lesz erdősítve - tette hozzá. Dömötör felhívta a figyelmet arra, hogy a Párbeszéd elhagyta a nevéből a Magyarországot és bekerült a zöld szó, de a legjobb lett volna, ha Párbeszéd a zöldhasúakért nevet veszik fel, mert az fejezi ki legjobban a politikájukat, és az hasonlít legjobban a dollárokra.

Miért nem Párbeszéd a zöldhasúakért lett az alakulat új neve? Fotó: Koncz Márton - Origo

Most minden európai ország célja, hogy az akkumulátorgyártást kiépítse, sőt, Frans Timmermans is tömeges akkumulátorgyártásra szólított fel az elektromos autókba - így válaszolt Koncz Zsófia Kanász-Nagy Máté (LMP) napirend előtti felszólalására. Az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy Németországban, Csehországban és Lengyelországban is gyors ütemben zajlik az akkumulátorgyárak kiépítése.