Hisztizett Tordai Bence, amikor szemlét tartott az igazságügyi szakértő az illegális luxusvillájánál - videó

Vágólapra másolva!
Ahogy azt megírtuk, helyszíni szemlét tartott az igazságügyi szakértő Tordai Bence budai villájánál. A szakember véleménye eldöntheti, hogy a szélsőbaloldali politikusnak le kell-e bontania II. kerületi, 150 millió forintra becsült házát. Tordait a sajtó jelen lévő munkatársai hiába kérdezték, Karácsony pártjának társelnöke csak provokálni próbálta az újságírókat - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi szakértő délután három órakor érkezett meg Tordai Bence budapesti ingatlanához, ahol másfél órán át tartott helyszíni szemlét - írja a lap. A Fővárosi Törvényszék rendelt el szakértői bizonyítást a luxusvilla ügyében.

Tordai az ingatlanánál jelenlévő újságírókról telefonjával felvételeket készített azzal vádolva a stábokat, hogy jogsértően tudósítanak az eseményről, ami azért is volt nevetséges, mert az újságírók közterületen tartózkodtak. Arra a riporteri kérdésére, hogy mire számít a szemlét követően, a képviselő nem volt hajlandó válaszolni. Az igazságügyi szakértő kijelentette, nem nyilatkozhat a sajtónak.

A Hír TV riportja itt látható:

Tordai Bence még 2016-ban vásárolt egy II. kerületi, Attila utcai telket, az ingatlanon akkor parasztház állt. A Párbeszéd társelnöke eredetileg ezt a lakóingatlant akarta átépíttetni úgy, hogy az eredeti épületből számos elem megmaradjon. Ezzel szemben a telken egy teljesen új házat alakítottak ki - írja a Magyar Nemzet.

A politikus által megbízott kivitelező 2017 novemberében kezdett dolgozni, ekkor egyszerű bejelentést tett az Országos Építésügyi Nyilvántartáson keresztül arról, hogy az ingatlan hátsó kertjében meglevő lakóépületet átépítené, bővítené. Azt, hogy túllépné a megengedett határt, nem jelentette be. A munkálatok 2022 áprilisában befejeződtek, Tordai hatósági bizonyítványért folyamodott Budapest Főváros Kormányhivatalához. A dokumentum beszerzése azt a célt szolgálta, hogy az építtető jelezze a hatóságoknak: az ingatlan elkészült, a munkálatok befejeződtek. Ez az irat azért fontos, mert például a bankok ennek bemutatása után folyósíthatják egy építkezésre felvett hitel utolsó részletét, de a CSOK-hoz és egyéb támogatásokhoz is elengedhetetlen a hatósági bizonyítvány megléte.

Miután Tordai benyújtotta igénylését, a kormányhivatal szemlét tartott az ingatlanon, majd a szakemberek átnézték az építési e-naplót, kikérdezték a kivitelezőt és légi felvételeket kértek be a területről a II. kerületi önkormányzattól. Az adatok alapján 2022 augusztusában azt a határozatot hozták, hogy megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását. Azzal érveltek, hogy bár az ingatlan méreteit és megjelenését tekintve az egyszerű bejelentési dokumentációban szereplő épületet húzta fel a kivitelező, ám a korábbi házból nem annyi maradt meg, mint amennyi a tervekben szerepelt. A kormányhivatal vizsgálata megállapította, hogy egyes falakat az alapokig visszabontottak, illetve bizonyos helyeken még a régi alapot is elbontották, miközben a tervdokumentációban nem ez szerepelt.

Tordai Bence a kerületi építési szabályzat ellen is vétett, ugyanis az előírás alapján az ingatlanon önálló épület nem létesíthető a hátsókertben, kivéve, ha azt a kiegészítő előírás megengedi, ám ezt esetben nincs szó ilyesmiről.

A szabálytalan építés miatt a kormányhivatal az elutasító határozat kiadásával egyidejűleg építésfelügyeleti eljárást indított, ám ezt egyelőre felfüggesztették, ugyanis Tordai a Fővárosi Törvényszéken támadta meg a hatósági bizonyítvány kiadásának megtagadásáról szóló döntést.

A perben 2022 decemberében tartották az első tárgyalási napot. A Magyar Nemzet úgy tudja, Tordai több ponton is igyekszik támadni a kormányhivatal döntését a bíróság előtt. A per következő tárgyalási napja várhatóan még áprilisban lesz.