Milliókat csaltak ki nyugdíjasoktól unokázós csalók

A Balassagyarmati Járási Ügyészség két 22 éves budapesti férfi ellen emelt vádat, akik országszerte – így Nógrádban is – követtek el úgynevezett „unokázós” módszerrel csalásokat.
A Balassagyarmati Járási Ügyészség két 22 éves budapesti férfi ellen emelt vádat, akik országszerte – így Nógrádban is – követtek el úgynevezett „unokázós” módszerrel csalásokat
Vágólapra másolva!
A Balassagyarmati Járási Ügyészség két 22 éves, budapesti férfi ellen emelt vádat, akik országszerte – így Nógrádban is – követtek el úgynevezett „unokázós" módszerrel csalásokat. A Balassagyarmati Járásbíróságra benyújtott vádirat szerint hasonló módszerrel csaltak ki milliókat idős nőktől.
Vágólapra másolva!

2022. augusztus 15-én egy máig ismeretlen ember felhívott egy 83 éves, hatvani asszonyt. Magát a fiának kiadva síró hagon közölte, hogy bajban van. Nem sokkal később újra felhívták a kiszemelt áldozatot, de ezúttal a telefonáló rendőrtisztnek adta ki magát, és azt mondta, hogy

az asszony fiát fegyverkereskedelem miatt letartóztatták, és csak akkor engedik szabadon, ha fizet érte.

Az asszony összeszedte az összes pénzt, amit otthon talált.

Az 1 900 ezer forintot – a hívó utasítása szerint – egy nylon táskába tette és kivitte a háza elé, ahonnan azt a két férfi elvitte.

2022. augusztus 29-én is hasonló módszerrel csaptak be egy idős embert. Egy máig ismeretlen hívó azt mondta a telefonban a 67 éves, albertirsai nyugdíjasnak, hogy ügyvéd és az asszony fiát bevitték a rendőrségre,

mivel fegyvereket adott fel csomagként.

Az „ügyvéd" 10 és 14 millió forint közötti összegeket kért azért, hogy a férfit ne tartóztassák le.

Amikor az áldozat azt mondta, hogy ennyi pénze nincs, a telefonáló utasította, hogy a nála lévő összes pénzt és az értékeit is szedje össze. A több millió forint értékű aranygyűrűket, nyakláncokat, medálokat, fülbevalót és közel 220 ezer forintot egy szatyorban felakasztotta a kerítés lécére, ahonnan a csomagot a két fiatal elvitte.

2022. szeptember 7-én megint lecsaptak a csalók. Ebben az esetben is egy ismeretlen telefonált, de ezúttal egy 82 éves, szolnoki asszonynak mondta azt, hogy fiát fegyverkereskedelem miatt letartóztatták.

Utasította, hogy menjen el a legközelebbi bankautomatához és vegye fel a pénzét, és az otthonában lévő készpénzzel, valamint ékszerekkel együtt tegye a bejárati ajtaja elé.

Az asszony eleget tett a kérésnek. 170 ezer forintot és több százezer forint értékű aranyékszert letett egy szatyorban a megbeszélt helyre, ahonnan a csalók elvitték.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség két 22 éves budapesti férfi ellen emelt vádat, akik országszerte követtek el úgynevezett „unokázós” módszerrel csalásokat Forrás: Magyarország Ügyészsége

2022. szeptember 9-én egy ismeretlen személy egy szügyi nőt hívott fel azzal, hogy a fia a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon van, mert letartóztatták és olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, amiért börtönbüntetést kaphat, de 14 millió forint óvadék ellenében el lehet intézni, hogy kiszabaduljon.

Az asszony közölte, hogy 2 200 ezer forintot tud átadni, amit egy szatyorba téve felakasztott a kerítés kapujára, ahonnan azt a férfiak elvitték.

Még ugyanezen a napon az eljárás során ismeretlenül maradt ember egy 68 éves, pákozdi nőt is felhívott, és a fiának adta ki magát. Sírt, hogy a rendőrök bántották, és segítséget kért, hogy hazamehessen. 20 perccel később az asszonyt megint felhívta egy ember, aki magát ügyvédnek adta ki, és közölte vele, hogy fiát letartóztatták fegyverek miatt, de 12 és 15 millió forint közötti óvadék fejében szabadon távozhat.

A telefonáló azt mondta az áldozatnak, hogy a kb. 2 millió forintot érő aranyékszerét szedje össze és az otthon tartott 116 ezer forint készpénzzel együtt akassza fel a kerítéskapura.

Az asszony ezt megtette. Ezt a csomagot is elvitték a csalók. Hogy végül ki buktatta le az unokázós csalókat, nem tudni, mindenestre elfogták a két fiatalt, és hamarosan bíróság elé állítják. A járási ügyészség öt rendbeli, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett, nagyobb kárt okozó csalással vádolta meg őket. A csalókat még korábban letartóztatták.