Leálltak a repülőtéri e-kapuk, teljes a káosz az Egyesült Királyság összes repterén

Heathrow-International-Airport
A Heathrow Nemzetközi Repülőtér
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság repterein hatalmas káosz alakult ki, miután tegnap este leálltak az e-kapuk. A Sky News szerint az utasok idegesek, mert a megszokottnál sokkal tovább kell a repülőtereken maradniuk, hiszen ki kell várniuk a sorukat a hagyományos útlevélellenőrzésnél. A káosz akkora, hogy az induló járatok mellett már az érkezők is csak késéssel tudnak leszállni. A szakemberek azt ígérik, igyekeznek minél hamarabb megjavítani az e-kapukat.
Vágólapra másolva!

A Heathrow egyik utazója a Twitteren arról posztolt, hogy négy órája áll az útlevél ellenőrzési sorban. Egy másik arról számolt be, hogy ő két órát csak azért állt sorban, hogy eljuthasson a valódi sorhoz, ahol majd újabb órákat tölthet el. Ezeknél a soroknál egy határőr egyenként ellenőrzi az utasokat az útlevelük és pár mondat alapján.

Az Egyesült Királyságban több mint 270 e-kapu van, ahol határőr nélkül lehet belépni az országba az útlevél scannelésével.

Ezeket a 12 év feletti britek és EU-polgárok mellett számos más országból, köztük Ausztráliából, Kanadából, az Egyesült Államokból, Japánból és Új-Zélandról érkezők is használhatják és minimálisra csökken velük a határátlépés ideje. Ezek álltak most le, így mindenkinek a rendes sorba kell beállnia és kivárnia a sokkal lassan személyes ellenőrzést.

A Heathrow Nemzetközi Repülőtér Forrás: Heathrow-International-Airport

A Heathrow repülőtér munkatársai elnézést kérnek a kellemetlenségért és hozzátették, hogy az e-kapukat a Border Force üzemelteti, amellyel ők "szorosan együttműködnek", hogy minél előbb helyre álljon a rend.

A Belügyminisztérium is megerősítette, hogy az országukba belépőknek egyelőre késésekre és kellemeletlenségekre kell számítania.

- tette hozzá a szóvivő a brit lapnak.

A repterek mellett az Egyesült Királyság közutjain is a káosz uralkodik. A világjárvány óta nem volt ennyire forgalmas a hétvége a Szigetországban, mivel nagyon jó az idő, sokan kirándulnak, úton vannak. Nagyon sok helyen hosszú dugók alakultak ki és várhatóan ez egész hétvégén erre kell a közlekedőknek számítani.

Az Inrix közlekedési adatszolgáltató cég arra figyelmezteti az utazókat, hogy az M25 egyes szakaszain akár háromszor hosszabb ideig tarthat az út, de jelentős késések várhatók az M5-ösön Somersetben és az M6-oson Cheshire-ben és Nagy-Manchesterben is. A doveri komp utasainak még az e-kapu leállása előtt azt tanácsolták, hogy hagyjanak két órát a határellenőrzés és a bejelentkezés befejezésére. A szakemberek azt javasolják, ha mindenképpen útra akar kelni valaki, ha teheti, hajnalban vagy késő este induljon el, hogy elkerülhesse a torlódást.