Orbán Viktor: A háborús helyzet minden korábbinál súlyosabb

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban, 2022.11.18.
Budapest, 2022. november 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 22022. november 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A békepártiaknak lesz igazuk, és erkölcsi szempontból is helyesen jártunk el, amikor a béke mellett tettük le a voksunkat, akár már pár hónap múlva is ez lehet az általános a Nyugaton - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában. Elmondta: Magyarország érdeke, hogy az Egyesült Államok élén egy békepárti vezető legyen, ám a Soros-birodalom gőzerővel támadja Donald Trumpot. Szólt arról is, hogy új gazdaságvédelmi akcióterv készül. 
Vágólapra másolva!

- közölte a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a háborús helyzet minden eddiginél súlyosabb, Európa pedig továbbra is háborús pszichózisban van. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a védelmi tanács ülésén konkrét feladatokat adtak a honvédelmi és a belügyminiszternek is. Amit meg lehet tenni az ország biztonsága érdekében, azt megtettük – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Aggasztó, hogy a magyar határtól pár száz kilométerre urántartalmú fegyverek bevetését tervezik Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tűzszünettel az infláció is csökkenhet

Orbán Viktor szerint a magyar álláspont azt, hogy ennek a háborúnak nincs megoldása a harctéren, jöjjön a diplomácia és kezdődjenek meg a béketárgyalások. A miniszterelnök elmondta:

A NATO eddig óvatos volt, a NATO és a magyar diplomácia álláspontja egybeesett – fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta, ami történik, az mind tagállami hatáskörben megszületett döntés.

- tette fel a kérdést Orbán Viktor. Kiemelte, hogy mindez hibás katonai koncepció.

A miniszterelnök szerint aggasztó, hogy a magyar határtól pár száz kilométerre urántartalmú fegyverek bevetését tervezik.

Magyarország érdeke, hogy az Egyesült Államok élén egy békepárti vezető legyen

- közölte. Felhívta a figyelmet, hogy a békepártiaknak lesz igazuk, és erkölcsi szempontból is helyesen jártunk el, amikor a béke mellett tettük le a voksunkat. A miniszterelnök szerint akár már pár hónap múlva is ez lehet az általános a Nyugaton. Elmondta: Magyarország érdeke, hogy az Egyesült Államok élén egy békepárti vezető legyen, ám a Soros-birodalom gőzerővel támadja Donald Trumpot.

A miniszterelnök elmondta: a kormány világos vállalást tett egy nagyon nehéz helyzetben. Ahogy fogalmazott, Magyarország importból fedezi az energiaszükségletének nagy részét. – Le fogjuk törni az inflációt, ezért vezettünk be több fontos döntést.

A következő évi költségvetés is ezt a logikát követi, miszerint egy számjegyű legyen év végére az infláció

- jelentette ki a miniszterelnök.

A kormány célja az infláció egy számjegyűre csökkentése az év végére Forrás: Olvasói fotó

Ez az ország érdeke

Orbán Viktor úgy fogalmazott: több stabil pontra van szükség. Hangsúlyozta, nem könnyű 5-6 hónapra előre látni a gazdasági fejleményeket. Szerinte olyan költségvetést kell készíteni, ahol meg tudjuk védeni a családokat, a nyugdíjasokat és a munkahelyeket.

A miniszterelnök kijelentette: háborús időkben az segít az országnak, ha az állampolgárok a megtakarításaikat kincstárjegyben vagy államkötvényben tartják. Ezért ösztönzik arra az embereket, hogy a banki megtakarítások helyett válasszák az állampapírokat. A kormányfő szerint átmeneti megoldás az adó, amit a megtakarításokra kivetettek, de most szükség van rá.

A miniszterelnök a benzin jövedéki adójának növeléséről azt mondta, „púp a hátunkon", de amióta az EU tagjai vagyunk, van a gazdasági intézkedéseknek egy köre, ami felett a brüsszeli bürokraták rendelkeznek, és úgy döntöttek, hogy meg kell emelni a benzin jövedéki adóját.

- tette hozzá.

Gazdaságvédelmi akcióterv készül

Orbán Viktor elmondta: a rossz brüsszeli döntések ellensúlyozására gazdaságvédelmi akciótervet készített a kormány, megpróbálnak új dinamikát adni a gazdaságnak; a részleteket egy jövő heti kormányinfón fogják ismertetni.

Eddig a határvédelemre kezdett átcsúszni a közbeszéd, de most egy kötelező kvótáról döntöttek, és Brüsszel mondja meg, mennyi migránst oszt szét - hangsúlyozta a kormányfő. Például Németországból hogyan fogják elhozni az ott lévő migránsokat? - tette fel a kérdést. Itthon a baloldal azt is letagadta, hogy van ilyen szándék Brüsszelben. A kötelező migránskvótáról szóló döntéssel a Soros-birodalom visszavágott - mondta Orbán Viktor.

A kormány nem enged kötelezőkvóta-ügyben (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Nem vállaljuk a migrációval járó kockázatokat

Orbán Viktor keresi a módját, hogyan lehetne azt megoldani, hogy ezt a szabályt ne hajtsuk végre. Ahelyett, hogy elfogadnák, hogy a határvédelem költségekkel jár, és ennek a terheit osztanák meg, még minket büntetnek. Orbán szerint a Soros-birodalom szervezi a migrációt, és egyre agresszívebbek a migránsok, mert nyílt meghívót kaptak a kvótával.

Új alkirály van a Soros-birodalom élén, és hatalmas nyomást helyeznek Európára - tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy mi nem azt akarjuk, hogy igazat adjanak nekünk a migráció ügyében, hanem hogy fogadják el, hogy mi nem akarjuk vállalni a migrációval járó kockázatot.

- zárta a kormányfő.