Szijjártó Péter: A nemzetközi közösség legfontosabb feladata az emberéletek mentése kellene legyen

SZIJJÁRTÓ Péter
Kisvárda, 2023. május 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Transit-Speed Kft. csarnokavatásán Kisvárdán, a vállalkozás telephelyén 2023. május 18-án. A teljesen családi tulajdonban lévő szállítmányozási cég két új raktáregységet épített 3,8 milliárd forint értékben, amelyhez az állam 1,4 milliárd forint támogatást nyújtott. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
A nemzetközi közösség legfontosabb feladata az emberéletek mentése kellene legyen, ezért a magyar kormány minden támadás és nyomásgyakorlás ellenére is kitart az álláspontja mellett, s mielőbbi békét sürget Ukrajnában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Strasbourgban.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülésén közölte, hogy azért kérte a felszólalás lehetőségét a kontinens legszélesebb körű politikai platformján, mert hisz a párbeszéd fontosságában, még ha az általa elmondottakkal a vita résztvevőinek jelentős része valószínűleg nem is fog egyetérteni.

Kiemelte, hogy Európa a második világháború óta a legsúlyosabb gazdasági és biztonsági kihívásokkal néz szembe jelenleg, és a legégetőbb kérdés, hogy a globális kihatásokkal bíró, de regionális fegyveres konfliktus nem szélesedik-e ki világháborúvá.

Leszögezte: bár egyes európai vezetők "háborús pszichózistól" szenvednek, az emberek semennyiben nem felelősek az ukrajnai háborúért, mégis mindenki fizeti annak árát az egekbe szökő infláció révén.

- sorolta.

Hangsúlyozta, hogy Európa két nagy hibát követett el, egyrészt egyre mélyebbre ásta magát a szankciós politikában, másrészt nem utasította vissza a versenyt a világ vezető katonai szuperhatalmának számító Egyesült Államokkal abban, hogy ki tud jelentősebb hadi támogatást nyújtani Ukrajnának.

Szijjártó Péter ennek kapcsán szóvá tette, hogy noha a háború Európában zajlik, így itt kell szembenézni a legsúlyosabb következményekkel, ennek ellenére is rendkívül veszélyes spirálba került a kontinens.

"Minél több fegyver kerül Ukrajnába, annál tovább fog tartani a háború, és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg" - fogalmazott.

"A nemzetközi közösség legfontosabb feladata ma az emberéletek mentése lenne legyen, ami kizárólag béke útján lehetséges" - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: MTI/Vajda János

Majd az elrendelt büntetőintézkedések kudarcáról beszélt, aláhúzva azt, hogy ezek az eredeti célokkal szemben nem kényszerítették térdre Oroszországot és nem vetettek véget az inváziónak, sőt a harcok csak egyre brutálisabbá válnak.

Kiemelte: Magyarország ráadásul különleges helyzetben van, ugyanis Ukrajnával szomszédos államként súlyosan és közvetlenül szembesül a negatív hatásokkal, és a kárpátaljai magyarok közül is sokan esnek áldozatául a háborúnak.

A miniszter ezt követően érintette a gyengülő európai versenyképességet is, aláhúzva, hogy miközben az Egyesült Államok olyan törvényeket fogadott el, amelyek teljesen nyíltan előnyben részesítik a hazai vállalatokat, az EU a szankciókkal nehéz helyzetbe sodorja a vállalatokat.

Sérelmezte, hogy a világ ismét elindult a blokkosodás felé, ami szavai szerint hazánk számára a lehető legrosszabb hír, minthogy Közép-Európa mindig rajtaveszített Kelet és Nyugat konfliktusán.

"A civilizált együttműködés és munkamegosztás Kelet és Nyugat között mindig sokkal jobb, mint a konfliktus (.) Mi a konnektivitást támogatnánk a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök alapján" - mondta.

Úgy vélekedett, hogy hosszú évtizedeken keresztül az európai versenyképesség alapját a fejlett nyugati technológiák és a viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációja adta, amely korszak mára véget ért. De ha ezen kötelékek felbontása után az EU és Kína közötti gazdasági szálakat is megpróbálják elvágni, az egyenesen kiütéssel érne fel - figyelmeztetett.

Ennek kapcsán kitért az elektromos autóipari átállásra, és rámutatott, hogy az egész európai gazdaság szempontjából meghatározó ágazat teljesen függővé vált a kínai akkumulátoroktól, így a szétválás nagyon problémás lenne már csak emiatt is.

Szijjártó Péter végül leszögezte: "Európában Magyarország kisebbségi álláspontot képvisel a háborúval kapcsolatban, azonban a világ nagyobb Európánál és a transzatlanti térségnél, s az országok döntő többsége mielőbb békét szeretne".

Mint közölte, a kormány folyamatos támadásokkal és nyomásgyakorlással szembesül ezen álláspontja miatt, de kitartanak a nemzeti érdekek képviselete mellett, hiszen ez egybevág az emberek akaratával.

Ennek alátámasztására megjegyezte, hogy tavaly, a háború megindítását követően választást tartottak Magyarországon, és a kormányoldal egyértelműen a háborúból való kimaradás pártján volt, ellenezte a fegyverszállítást, míg az ellenzék az "európai mainstream álláspontot" képviselte.

Az eredmény pedig minden eddiginél nagyobb, földcsuszamlásszerű győzelem, ezért a kormány kötelessége, hogy minden támadás dacára a továbbiakban is szilárdan kiálljon a nemzeti érdekért, a békéért és az emberéletek megmentéséért - összegzett.