Ápoló ölt meg egy covid fertőzött beteget Pécsett

oltás, koronavírus, oltóanyag, orvosi rendelő
Budapest, 2021. március 24. Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömbjében kialakított oltóponton 2021. március 24-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az ápoló próbaidősként dolgozott egy pécsi klinikán, amikor engedély nélkül káliumot adott be egy covid fertőzött betegnek. Az injekció halálos dózisú volt, a beteg pár perccel később meghalt.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben az ápolós próbaidősként dolgozott az egyik pécsi klinikán, a szakképesítése és a munkaköri leírása szerint nem végezhetett egyedül infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát. Ebben az időszakban feküdt a klinika covid részlegén egy magatehetetlen, 82 éves beteg.

Az ápoló az egyik napon ügyeletben volt egy orvossal, műszakvezető nővérrel és egy nővérrel.

Az aznapi laboreredmények szerint a betegnek káliumhiánya volt, ezért az orvos kálium beadását írta elő a műszakvezető nővérnek.

A nővér a protokoll szerint az injekciókat előkészítette, majd a fecskendőket odatette a covid osztály zsilipelő kapuja elé, hogy az óvintézkedések után bevigye a beteghez. Közben azonban vizitre hívták, ezért megkérte az ápolót, hogy ellenőrizze a beteg infúziójának lefolyását.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az ápoló kihasználta, hogy senki sem ellenőrzi, magához vette a fecskendőket, majd a beteg kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte a káliumot.

Miután a műszakvezető nővér végzett a vizittel észrevette, hogy eltűntek a fecskendők. A beteg szobájába ment ahol rajta kapta az ápolót, ahol befecskendezi az injekciót.

A betegnek pár perccel később káliummérgezés miatt szívelégtelensége lett és meghalt.

Az ügyészség emberölés miatt emelt vádat az ápoló ellen, amiért akár élete végégig is börtönbe kerülhet.