Különleges szakértői csoport utazik a horvátországi katonai katasztrófa helyszínére

Rendkívüli tájékoztató a horvátországi katonai légibalesettel kapcsolatban, Drnis, Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikopter, szolgálatteljesítés közben lezuhant, Horvátország, 2023.06.21.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
Vágólapra másolva!
Egy magyar katonai helikopter zuhant le Horvátország középső részén szerdán. A balesetben a helikopteren lévő két katona meghalt, a harmadik társukat nem találják, még keresik. Az esettel kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a Honvédelmi Minisztériumban. Szalay-Bobrovinszky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta, hogy egy különleges szakértői csoport tart a helyszínre.
Vágólapra másolva!

A Magyar Honvédség helikoptere szerdán Horvátország területén lezuhant.

A helikopterben három katona volt, kettejük a kötelességük teljesítése közben, a haza szolgálatában meghalt. A harmadik katona felkutatása továbbra is zajlik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a maga, a kormány és a Honvédelmi Minisztérium nevében őszinte részvétét fejezte ki a hozzátartozók felé, akiket már értesítettek a balesetről.

Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen van a horvát légierő vizsgáló szakértő bizottsága, a vezérkari főnök és a politikai vezetés is.

Valamint a helyszínre tart egy különleges szakértői csoport, akik közösen a horvátokkal az esemény pontos részleteit ki fogják vizsgálni.

Ekkor fognak tudni pontos részleteket elárulni arról, hogy mi történt pontosan.

A gyakorlat, amelyben részt vettek, a Zadar környékén lévő kiképzési központ szervezésében valósult meg. Ebben évek óta részt vesz a Magyar Légierő.

A fedélzeten lévők részben nagy tapasztalatú, részben pedig kiképzés alatt álló katonák voltak, akik magashegyi kiképzésben vettek részt.

Végezetül a miniszter közölte: folyamatos tájékoztatást adnak a baleset részleteiről.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a Magyar Honvédség közleménye szerint a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter 3 fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant. A balesetben két katona meghalt, a harmadikat még keresik.