Így vándorol a Soros-dollár a magyar baloldali újságírókhoz és a dollármédiához

deviza, hitel, pénz, dollár, illusztráció
deviza, hitel, pénz, dollár, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport legújabb írásában feltárja azt, hogy Sorosék hogyan is támogatják a balos újságírokat és a dollármédiát.
Vágólapra másolva!

Sorosék évek óta pénzelik a baloldali magyar médiát. Nem véletlen, hogy a dollárbaloldal után a dollármédia kifejezés is elterjedt a közbeszédben, hiszen kiderült, hogy a baloldali pártokhoz hasonlóan sok esetben a nyomtatott és az online sajtót is a tengerentúlról finanszírozzák.

Hatalmas összegekkel támogatájk a dollármédiát Forrás: AFP

Korábban arról olvashattunk, hogy Soros legalább 131 millió dollárt adott csak a 253 médiacsoport, például az Újságíró-védő Bizottság, az Aspen Intézet, a Marshall Projekt és a ProPublica befolyásolására.

Miközben az utóbbi időben az amerikai kormányzati szervek által a közösségi média manipulálásával kapcsolatos botrányok kavarognak, érdemes megjegyezni, hogy valójában a "sajtószabadságot", amellyel az amerikai média mindig is büszkélkedett, már régóta nemcsak a kormányzat, hanem a pénzpolitika is uralja - írja a Tűzfalcsoport.

Most egy olyan finanszírozási formát ismerhetnek meg, melyen keresztül évekig öntötte a pénzt Soros és más szervezetek, illetve az Európai Bizottság egyes kiválasztott balos újságírókba és lapjaikba. Ez a kiskapu jelenleg is nyitva áll és most is érkeznek így pénzek a baloldalhoz! Arra is fény derül, hogy Soros által támogatott alapítványok miképp finanszírozzák körbe egymást.

Nemrég megjelent egy hosszú cikk a Telexen, amely az MCC-t próbálta lejáratni, és a Libri felvásárlása körüli ügyet a körúton túlra kiterjeszteni. A cikk alján nem meglepő módon ezt olvashattuk:

Forrás: Tűzfalcsoport

Furcsa, hogy miért támogatna egy ilyen írást a fent említett Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) szervezet. A Tűzfalcsoport utána járt, hogy milyen egyéb cikkekre, milyen összegeket adott ez az oknyomozó intézet.

Az utánajárás közben szembesültek azzal, hogy a szervezet évek óta tolja a pénzt a balos médiába, méghozzá nem is keveset.

Mi ez az Investigative Journalism for Europe?

Az Investigative Journalism for Europe egy határokon átnyúló oknyomozó újságírást támogató szervezet, amely leginkább az Európai Unióban és az EU tagjelölt országaiban aktív.

Támogatást és egyéb segítséget nyújtanak újságírók vagy hírügynökségek csoportjainak, amelyek közérdekű témákat vizsgálnak. „Oknyomozó újságírás közérdekből" – ez a mottójuk. Az IJ4EU küldetése, hogy megerősítse az oknyomozó újságírás watchdog (őrzővédő) szerepét Európában. A szervezet célja továbbá az uniós székhelyű újságírók és hírszolgálatok közötti együttműködés előmozdítása és erősítése azáltal, hogy támogatást, coachingot, képzést, szakértői támogatást és hálózatépítési lehetőségeket biztosít számukra. Az IJ4EU 2018-ban indult, és 12 projektet támogatott különböző témákban sok ezer eurós támogatással.

Mennyi pénzük van:

  • A 2020/21-es költségvetési évben az IJ4EU 1,07 millió eurós támogatást nyújtott 49 együttműködési projektnek.
  • 2021/2022-ben az IJ4EU 1,1 millió eurót osztott szét két támogatási rendszeren keresztül. Az egyik a FreelancerSupport Scheme, amely kizárólag szabadúszó újságírókból álló csoportok által végzett nyomozati projektekre szorítkozott. A másik az InvestigationSupport Scheme, volt, amely minden egyéb projektet finanszírozott.
  • A 2022/23-as időszakban az IJ4EU 1,23 millió euróval rendelkezik mindkét program keretében. Az IJ4EU-t a bécsi székhelyű International Press Institute (IPI) által vezetett konzorcium irányítja, amely szerkesztőkből, médiavezetőkből és vezető újságírókból álló globális hálózat.

Kik fizetik mindezt?

Elsősorban mi, EU-s adófizetők. Ezt a saját weboldalukon is elismerik.

A projekt támogatói Az IJ4EU programot az Európai Bizottság (DG Connect) támogatja. Az Open Society Foundations, a Fritt Ord Foundation, a Fundation Nicolas Puech és Lipcse városa társfinanszírozóként támogatja."

Így néz ki a partnereket és támogatókat bemutató felületük:

Forrás: Tűzfalcsoport

Jól kivehető az Európai Bizottság és az OSI logója. De feltűnt még valami. Ha megnézik a többi partnert vagy támogatót - Lipcse kivételével – akkor azt látjuk, hogy az összes többi szervezet kap pénzt Sorostól. Világos, hogy a Soros-hálózat már akkora, hogy egymást is körbe finanszírozzák, sőt az is feltételezhető, hogy Soros ezeken a szervezeteken keresztül tol bele egyre több és több pénz az új projektjeibe.

A Telexen kívül még kit finanszíroz ez a Soros-szervezet?

Megnézték, hogy milyen magyar vonatkozású projektekre adott pénzt ez az újságíró-szervezet, magyar, illetve külföldi újságíróknak. A felsorolásban csak a magyar feleket nevezzük meg.

1. 444 – 16 230 euró (6 millió forint).

A 444 itt együttműködött balkáni szervezetekkel. Egy montenegrói szerencsejáték-ügyletet próbáltak felgöngyölíteni, a teljes összeg valószínűleg megoszlott a 444 és a montenegrói újságíró-szervezet között.

2. Átlátszó – 21 650 euró (8 millió forint)

Az Átlátszó Erdély újságírója hosszas cikkben azt próbálta itt bizonyítani – és megágyazni annak a baloldali konteónak –, hogy Erdélyben és más határon túli területeken szavazatokkal machinál a Fidesz.

3. Átlátszó – 50 000 euró (18 millió forint)

Ezt nem egyedül az Átlátszó kapta, de ő is részt vett abban a nemzetközi újságírói együttműködésben, melynek célja nyomon követni az uniós helyreállítási pénzek elköltését a tagállamokban. Az Átlátszó cikkéből nagyjából nem derül ki semmi kézzelfogható, nagyjából egy jól összerakott Wikipédia-szócikk szintjén mozog. Sőt, ezeket a helyreállítási pénzeket még el sem utalták Magyarországnak, tehát érthetetlen, hogy egy ilyen projektbe miért vonták be az Átlátszót.

4. 444 – Magyari Péter – 30 000 euró (11 millió forint)

Ezt sem egyedül a 444 kapta, hiszen román és lengyel újságírók illetve a K-Monitor is részt vett a projektben. Magyari viszont a projekt keretében 3 cikket írt, mindháromban támadja a kormányt és az egyikben egyenesen „budapestieknek járó EU-s pénzekről" fantazmagóriál.

5. Telex – 9000 euró (kb. 3 millió forint)

Ez az egyetlen objektívnek mondható tudósítás, amit találtunk, itt a Telex azt mutatja be, hogy az Ukrajnából érkező szemét miképp árasztja el a Tiszát.

6. HVG – 21 000 euró (7,8 millió forint)

A HVG is részt vett abban a projektben melyben azt vizsgálták, hogy a Covid idején a szélsőjobb miképp tört előre. Természetesen a szélsőbal előretörését nem figyelték, sőt a HVG felületén nem is találtunk konkrét cikket, amely ezt a projektet mutatta volna be.

7. Átlátszó – 45 000 euró (16 millió forint)

Az Átlátszó együttműködve más szervezetekkel, ahol azt vizsgáltak, hogy milyen „az ultrakonzervatív hálózatok növekvő befolyása a politikára és a társadalomra Közép- és Kelet-Európában." A cikk sok lényeges információt nem tartalmaz. Ismeretlen és jelentéktelen vallási szervezetekre próbálják meg ráhúzni a vizes lepedőt. Az Átlátszó az egyik ilyen, pénzért írt cikkében a „fideszes-média" hívószót helyezte el, másképp ők sem tudták volna mivel eladni ezt a teljesen értelmetlen cikksorozatot. A lényeg, hogy ezért ki tudtak osztani Sorosék 16 millió forintot, amelyből valószínűleg kapott az Átlátszó újságírója is. Érdekes módon a cikket angolul is megjelenítettek.

8. Átlátszó – 47 000 euró (17 millió forint)

Ez kifejezetten „magyarellenes" projektnek tűnik, hiszen itt szlovák, román és szlovén „ösztöndíjasok" azt próbálták meg bebizonyítani, hogy Magyarország rosszul teszi amiért támogatja a határon túli projekteket. Itt kifejezetten arra koncentráltak, hogy miképp nőtt „Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányának befolyása a környező országokban." Még egy weboldalt is létrehoztak, ahol bőszen bizonygatják, hogy Magyarország, most kapaszkodjanak meg: befektet a szomszédos országokba. Mindezt úgy tálalják, mintha bűn lenne, mintha ez nem a nemzeti érdekeket szolgálná. És az egészben az a legszörnyűbb, hogy akik részt vettek ebben a projektben azok rendre magyar nemzetiségűek. Az Átlátszótól például az erdélyi Sipos Zoltán.

Természetesen találtunk más cikkeket és „ösztöndíjjal" megtámogatott magyar újságírókat is. Többek között kapott támogatást Panyi Szabolcs is. Ő is egy nagyobb projektben vett részt, és a projektre 26 ezer eurót szántak. De a határon túli sportegyesületekkel is sokat foglalkoznak ezek a Soros által közvetetten pénzelt újságírók. Főként az Átlátszó aktív.

Az a helyzet, hogy a külföldről fizetett magyar újságírók gyakran a magyar nemzeti érdekkel totálisan ellentétes irányba mennek, és mindezért még „ösztöndíjat"/ támogatást is kapnak Soros valamely szervezetétől, nem csupán sajtóetikai kérdés