Emelkedik a falusi CSOK összege és a Babaváró támogatás

kormányinfó, Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, sajtótájékoztató, Miniszterelnöki Kabinetiroda, 2023. 06. 22.
Vágólapra másolva!
Megszűnik az árstop augusztus 1-jélvel – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter kiemelte, a jegybank előrejelzése szerint az inflációnak augusztustól meredek csökkenése várható, ezért nem kell tartani az árak elszabadulásától. Ugyanakkor kiemelte, az ára elszabadulásának gátat fog szabni a kötelező akciózás, amelyet 10 százalékról 15 százalékra emelnek, és azt kiterjesztik az eddigi árstopos termékekre. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány ösztönözni szeretné a mielőbbi gyermekvállalást, ezért 2024 január 1-jével babaváró kölcsönt azok a családok vehetik igénybe, ahol a nő 30 év alatti. A kölcsön összege ugyanakkor 11 millióra emelkedik. Gulyás Gergely kiemelte, lesz egy türelmi időszak is, 2025 január 1-jéig várandósági igazolással a 30-40 év közötti nők is igényelhetik a kölcsönt. A kancelláriaminiszter szólt arról is, hogy CSOK az 5000 főnél kisebb településen 50 százalékkal megemelkedik, az 5000 főnél nagyobb településeken nem lehet igénybe venni 2024. január 1-jétől. Az utóbbi területen az érintett minisztériumoknak külön szabályt kell kidolgozni.   
Vágólapra másolva!

- jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, miután a kormány szerdai ülésén áttekintette a családtámogatási rendszert.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása a babaváró hitelnél azt látják, hogy ez egy működő eszköz, ám az elmúlt évtizedekben kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Márpedig az, hogy a hölgyek mikor vállalják az első gyermeket, meghatározza, hogy vállalnak e még. Ösztönözni szeretnénk, hogy a gyermekvállalás időpontja a nőknél korábbra kerüljön – mondta.

Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy a támogatás összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, viszont a 2024 januárjáról csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a házaspároknál a nő harminc év alatt van.

Bevezetnek ugyanakkor egy átmeneti időszakot így 2024 és 2025. január 1-je között egy éven keresztül a 30-40 év közöttiek is jogosultak a támogatásra, erre a várandósság igazolása esetén van lehetőség.

Gulyás Gergely elmondta, a babaváró és a CSOK-hitel változásait Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Így változik a CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) szabályainak változásairól szólva a tárcavezető közölte: azt látják, hogy az infláció mértékét meghaladó ingatlanár emelkedés volt jellemző, különösen Budapesten. Mit mondta, a CSOK ma inkább a kisebb településeknél működik, a nagyvárosokban ma már a CSOK-hitel mellé fel kellett venni banki hitlelt is, ezért a CSOK-igénylések száma jelentős mértékben csökkent.

Közölte azt is, hogy a városban a CSOK-ot nem lehet a jövőben igénybe venni, de ki fognak dolgozni egy olyan új otthonteremtési rendszert, ami a városokban megfelelő lehet. Ezek mind 2024. január 1-jétől érvényesek. Hozzátette: Abban bíznak, hogy a szabályok sokat segítenek azoknak, akik építkezni szeretnének. A családügyi minisztérium foglalkozik az ötezer fő feletti települések támogatási rendszerének kidolgozásával.

Megszűnik az árstop, kiterjesztik a kötelező akciózást

Gulyás Gergely kitért arra is: reális esély van arra, hogy 2023 végére az infláció mértékét egy számjegyűre sikerül csökkenteni.

Véleménye szerint az árstopok megtették a dolgukat, így most itt az ideje azok kivezetésének. Az élelmiszerárstop augusztus elsejével tehát megszűnik, ugyanakkor a kötelező akciózás mértékét 10-ről 15 százalékra emelik. Ennek eredményeként a bolt által meghatározott bruttó árnál legalább 15 százalékkal olcsóbban kell adni a meghatározott termékeket. Arról is gondoskodni fognak, hogy mindenki számára jelezzék az üzletek az árcsökkentés tényét – mondta.

Augusztus elsejével véget érnek az árstopok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Részvétnyilvánítás

A miniszter beszélt a szerdán történt horvátországi helikopterbalesetről is. Gulyás Gergely részvétét fejezte ki, továbbá elmondta, hogy a Magyar Honvédség a saját halottjának tekinti az áldozatokat. Elmondása szerint jelen pillanatban annyit tudnak, hogy három magyar katonával zuhant le egy Airbus repülő. Kettejük holttestét megtalálták, a harmadik eltűnt, de a túlélésre szerinte érdemi esély nincs. Hozzátette: jelenleg is zajlanak a szakértői vizsgálatok.

Minden migránskvótát elutasít a kormány

Gulyás Gergely kijelentette: mindenféle migránskvótát elutasít a kormány. Ez politikai kötelezettség is, hiszen megkérdezték a választópolgárokat arról, hogy szeretnének-e kötelező betelepítési kvótát. Több mint 3,4 millió ember mondta, hogy nem kívánja Magyarországot bevándorlóországgá tenni – fogalmazott Gulyás Gergely. A tárcavezető sajnálatosnak tartja az Európai Bíróság döntését, miszerint uniós kötelezettséget sért a magyar menekültügyi szabályozás.

Nem érti, hogy az Európai Bíróság miért ítélte jogszerűtlennek, ha strasbourgi bíróság korábban már jogszerűnek találta.

Enyhe kifejezés a dollárbaloldal?

Miért gondolják, hogy kifutottak a pénzből? - tette fel a kérdést annak kapcsán Gulyás Gergely, hogy Brüsszel újabb 50 milliárd eurót kért Ukrajna támogatására.

Várunk egy választ az Európai Bizottságtól, ugyanakkor azt nehezen tudja elképzelni, hogy Magyarország erős érvek nélkül ezt támogassa.

Amikor többletbefizetésekről beszélt Ursula von der Leyen, akkor arcpirító, hogy közben Magyarország és Lengyelország nem kapott még forrásokat.

- mondta a miniszter annak kapcsán, hogy elképzelhető, hogy Ukrajna kapta meg a hazánknak járó forrásokat.

Ukrajnának jutottak a magyar uniós pénzek? Forrás: AFP/Sergey Bobok

A baloldali pártok finanszírozásával kapcsolatban az Origo kérdésére Gulyás azt közölte: új és meglepő részletek vannak az ügyben, amelyet a széles nyilvánosságnak is meg kellene ismerni. Kiemelte azt is: egy demokratikus országban nem megengedett, hogy külföldről támogassanak politikai pártokat. Véleménye szerint a dollárbaloldal elnevezés még enyhe is ebben az ügyben.

Látványos kudarc a lakógyűlés

Mindenkinek be kell tartani a törvényeket.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: senki nem állhat a törvények felett, még a Fővárosi Önkormányzat sem. Véleménye szerint látványos kudarc a budapesti lakógyűlés. A miniszter emlékeztetett a fővárosi vezetés által is aláírt szerződésre, valamint arra, hogy Tarlós István időszakában határozták meg a kormányhatározati feltételeket.

Garantálják a béremelést

Pedagógus-béremelés akkor is lesz, ha az uniótól nem kapunk pénzt – szögezte le a miniszter, jelezve: a béremelés mellett hetente minden pedagógusnak 24 órát kell tanítani, emellett 50 nap szabadság illet meg minden tanárt. A pedagógusok átvezényelhetőséggel kapcsolatban azt mondta: garanciákat építenek be, hogy ezeket korlátozni tudják.

A tárcavezető elmondta: korábban egy mesterséges intelligenciáról szóló kormányzati stratégiát is elfogadtak, Gulyás úgy véli ennek aktualizálása, áttekintése indokolt, hiszen napról napra tudunk meg új információkat arról, hogy a mesterséges intelligencia milyen változásokat hozhat a hétköznapjainkba. Gulyás úgy véli, értelmes szakmai vita alapján ezt a stratégiát lehet aktualizálni.

Gulyás kérdésre elmondta,

Az idei folyamatokat figyeli a kormány, és az őszi adatok kedvezőbbek lesznek, mint amit várt korábban a kormány. Akár még a 15 százalékos inflációs célkitűzés megalapozott lehet, és ha efölött lesz a drágulás, akkor kompenzálni fog a kabinet - mondta Gulyás.

Gyurcsány utasítására háborúzik Karácsony a kormánnyal Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás kérdésre elmondta, Gyurcsány várja el Karácsonytól, hogy háborúzzon a kormánnyal, és ennek vagyunk tanúi az elmúlt hónapokban. A 2019-es 160 milliárról 270 milliárd fölé emelkedett a budapesti iparűzésiadó-bevétel. Az biztos, hogy a szolidaritási adó növekedése lényegesen kisebb Budapesten, mint az IPA-bevétel növekedése.

Arra a kérdésre, hogy küld-e a kormány további békefenntartókat Koszovóba, elmondta, hogy nincs ilyen terv. A kormány ugyanakkor reméli, hogy Vucic szerb elnök megfogadja Orbán miniszterelnök kérését, miszerint engedjék szabadon a koszovói rendőröket.

Ekkor jöhet a magyar euró

Megkérdezték a minisztert azzal kapcsolatban is, mekkora inflációnövelő hatása lesz az árstop kivezetésének, mire a tárcavezető kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban különböző emléketek vannak.

- jelezte.

Gulyás Gergely kijelentette, az Európai Unióba való csatlakozással vállaltuk az euró bevezetését, ám időhatár nélkül. Szavai szerint azóta annyira megváltozott a helyzet, hogy mostanra az a kérdés, ez a kötelezettség fennáll-e még. Szerinte a bevezetésről akkor lehet vitázni, ha az EU fejlettségi átlagát tekintve elérjük a kilencven százalékot.