Rohadó holttestet találtak egy szolnoki lakásban

Rohadó holttestet találtak egy szolnoki lakásban, autóbusz, épületfotó, toronyház, utcakép, illusztráció
Szolnok, 2021. október 15. A MÁV-Volánbusz helyi vonalakon közlekedő autóbuszai várnak indulásra a vasútállomás előtt, a Jubileum téren. Háttérben a város legmagasabb, 23 emeletes épülete. A szolnoki toronyház (másként a magas ház) a 81 méteres magasságával és a 22 lakott emeletével Magyarország legmagasabb lakóépülete. Három liftje a 22. emeletig szállítja az embereket, onnan lépcsőn lehet feljutni a 23. emeletre, ahol a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) helyi irodája, valamint csillagvizsgáló működik. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Két nyugdíjast is megfojtott és kirabolt egy kétgyerekes, szolnoki családapa a nyolcvanas évek elején. Öngyilkos akart lenni, amit nem tudott megtenni, úgyhogy elhatározta, hogy olyan bűncselekményt követ el, amiért biztosan kivégzik. Egyik áldozata már két hete feküdt holtan, mikor megtalálták az ágyában. A halott férfi felesége nem kereste a férjét, mert kórházban volt.
Vágólapra másolva!

Este volt már, amikor M. Istvánné bérlőtársa hazaért a budapesti lakásba. Már a folyosón észrevette, hogy a bejárati ajtót felfeszítették, de csak akkor értette meg, hogy betörő járt náluk, amikor belépett és meglátta, hogy az értékek után kutató bűnöző mindent felforgatott. Megpróbált belépni a két oldalról nyitható fürdőszobába, de egyik zárnál sem járt sikerrel, ezért átszaladt a szomszédhoz. Ezután már együtt, a tartalék kulcsokkal próbálták kinyitni a zárt ajtókat. Azt hitték, az idős asszony bent van és rosszul lett, de a rablás miatt értesítették a rendőrséget. Még javában a zárral szenvedtek, amikor megérkezett a járőr. Néhány perc múlva közösen úgy döntöttek, betörik az egyik ajtót.

Az idős asszony bent volt, de már nem élt. A padlón feküdt holtan.

Mivel a helyzet rablógyilkosságnak látszott, a rendőr riasztotta a BRFK életvédelmi és rablási alosztályát és azonnal szemlebizottság indult a tetthelyre. Kiderült, hogy a lakásból több OTP-betétkönyv és valamennyi pénz is eltűnt. A helyszíni szemlével és a holttest boncolásával egy időben elkezdték kikérdezni az asszony ismerőseit, a szomszédait. A helyi körzeti megbízott is sokat segített a szemlebizottság vezetőjének azzal, hogy több potenciális gyanúsítottat megnevezett. Amíg a nyomozók a gyilkos után indultak forró nyomon, az igazságügyi orvosszakértő kijelentette, hogy az asszony halálát fojtogatás okozta.

– olvasható a Magyar Rendőr 1983. augusztus 6-i számában.

A körzeti megbízott tippje volt az a vízvezeték-szerelő is, akit a gyilkosság előtt nem sokkal azért hívott az asszony, hogy megjavítson pár dolgot. D. Gábort az angyalföldi lakásán találták. Meglepően segítőkésznek bizonyult. Elárulta, hogy napokkal a támadás előtt megismert egy Béla nevű férfit, akit az egyik régi ismerőse mutatott be neki, miután felment vele a szerelő lakására. Egy idő után rájött a szerelő, hogy Béla nem is új ismerős, csak régen látta. Ha nem is egy cellában, de egy időben ültek Márianosztrán. Amikor Béla arról panaszkodott D.-nek, hogy nincs pénze, a szerelőnek eszébe jutott az asszony.

Azt javasolta, törjön be hozzá és hozzon el mindent, amit csak lehet, aztán azt is elmesélte, hogy néz ki belülről a lakás.

Ekkor Béla, „akit tulajdonképpen senki nem ismert -hiszen a férfi, aki felvitte D*hez, az is csak annyit tudott róla, hogy előző este egy közös barátnőjük Rákóczi téri lakásán akadtak össze — kért egy csavarhúzót és egy mappát, majd elindult M*né lakására."

áldozat a tetthelyen (illusztráció) Forrás: pixabay.com

Miután megölte az asszonyt, visszatért a tippadójához, hogy elmesélje, hogy végzett is a feladattal.
Legalábbis félig. A zsákmányt ugyanis ekkor még nem szedte össze. A szerelőnél egy kisebb társaság mulatott ekkor és Béla is ivott egy kis bort, aztán visszament a tetthelyre. Egy kis idő után egy iratokkal, pénzzel és ékszerekkel megrakott bőrönddel állított be, aminek tartalmát a társaság tagjai szétosztották egymás között. Béla azzal hencegett, hogy 8 évet töltött börtönben rablás, garázdaság és lopás miatt, ahonnan „kedvezménnyel szabadult". Egyébként kétgyermekes, nős családapának állította be magát. Ekkor még fogalmuk sem volt a nyomozóknak, ki lehet ez a férfi.

Arra is gondolniuk kellett, hogy sokkal okosabb, mint amilyennek hiszik, és talán álnevet adott meg a cimboráinak.

Megpróbálták kideríteni, valóban szabadult-e akkoriban Béla nevű rab a Márianosztráról. Még a gyilkosság éjszakáján megkapták a választ. Egy bizonyos Z. Béla februárban lépett ki a börtön ajtaján.

- írták a szaklapban.

Az 1954-es születésű férfi személyes irataihoz csatolták a büntetés-végrehajtási intézet kísérőlapját is. A saját nevét adta meg a saját történetéhez, tehát a nyomozók már tudták, hogy nem a legokosabb bűnöző a vidéken. Mivel nem találták a bejelentett, szolnoki lakcímén, országos körözést adtak ki ellene. Innen már csak egy lépés volt, hogy el tudják fogni. Végül a Komlói Városi és Járási

Rendőrkapitányság munkatársai vették észre a Béke szállóban. Mint kiderült egy „alkalmi ismerőssel" foglalt szobát.

Igazoltatták és bevitték kihallgatásra. Z. Béla közölte, hogy kizárólag egy magas beosztású rendőrrel hajlandó beszélni, úgyhogy átvitték a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályára, ahol megeredt a nyelve. Beismerte, hogy megölte az asszonyt és egy másik gyilkosságról is beszélt. Ekkor már a BRFK vizsgálati osztályán faggatták. Azt is elmondta, hol találják a 71 éves K. Pál holttestét, akivel ugyanúgy végzett, mint az asszonnyal.

Megfojtotta és magára hagyta, miután letakarta egy pokróccal a halott nyugdíjast hetekkel korábban.

Hogy minél később derüljön ki bűnös tette, áldozata lakásának ajtaját bezárta és egy papírt tűzött ki rá kívülről, amelyen ez állt: „Cserkeszőlőbe utaztam Feketénével."

Z. Béla a kihallgatásán mindent elmondott Forrás: Magyar Rendőr/Arcanum Digitális Tudománytár

Összeállt a kép a nyomozókban. Az idős nyugdíjas férfihez a felesége tippje alapján indult el Z. Béla, mert ő maga árulta el a gyilkosnak, hogy sok pénzük van otthon. A támadás napján a férfi megint egy társasággal szórakozott, és ivott is, amikor elhatározta, hogy kirabolja az idős házaspárt. Azt mondta a többieknek, hogy hazamegy egy kis pénzért. Elindult a nyugdíjasok lakására azt remélve, hogy csak az asszony van otthon. Nyilván azért, mert az könnyebb áldozat lett volna. A férje nyitott ajtót Z-nek, és elmondta, hogy a felesége két hete kórházban van. Pár percnyi beszélgetés után Béla úgy döntött, megöli a nyugdíjast.

Tarkón vágta és a nyaka köré tekerte a nála lévő zsinórt, amit addig szorított, amíg áldozata meg nem halt.

Amikor ezzel kész volt, három üveg borral kiment a többiekhez. Megint nem hozta el a zsákmányt, csak akkor, amikor visszatért a lakásba. Felkapta a rádiót és a magnetofont, aztán lehúzta a férfi aranygyűrűjét az ujjáról és kisétált. A zsákmányt megszerezte a társaság, úgyhogy ő visszatért, hogy még több értéket hozzon el a lakásból. Az asszony holmijából elvett 5500 forintot, amit elszórakozott. Az első rablógyilkosság után Budapestre utazott, ahol találkozott régi rabtársával, és innen már ismert a történet. A vízvezetékszerelő jó tippet adott egy újabb véres támadáshoz. Már csak egy kérdés maradt hátra.

Mitől lett ennyire brutális egy pitiáner tolvaj?

- olvasható a lapban.