Közigállás – munka a köz szolgálatában

Vágólapra másolva!
Bizonyos álláshelyek már a foglalkoztatás jellegéből adódóan is speciálisnak mondhatók. A közalkalmazotti és köztisztviselői pozíciók is ilyenek, amellett, hogy kifejezetten tradicionális vonalat képviselnek. A feladatkörök sokszínűsége pedig garantálja azt, hogy álláskeresők széles rétege talál magának megfelelő állást.
Vágólapra másolva!

Hosszútávú stabilitás

Az álláspiac kínálati oldalát folyamatos változások és állandó dinamizmus jellemzi, az aktuálisan elérhető nyitott álláshelyekből azonban jellemzően sosem mutatkozik hiány. A cégek folyamatosan keresik az új munkaerőt, szinte minden nap új pozíciók nyílnak meg, melynek köszönhetően a hirdetési paletta is állandóan új opciókkal frissül. Ha pontosan kategorizálni szeretnénk a különféle nyitott álláshelyeket, könnyen lehet, hogy gondban lennénk, de bizonyos jól ismert halmazok egészen könnyen körberajzolhatók.

Az egyik ilyen klasszikus, mindenki által ismert, de kevesebbek által próbált szegmens a közalkalmazotti és köztisztviselői állásoké. Igazából ezek nem is csupán munkák, hanem egy jól meghatározott szabályok mentén alakuló státuszt is jelent. Az egyszerűség kedvéért és egyben az álláshelyek hovatartozását jelölve, ezeket a pozíciókat röviden közigállás néven szokás emlegetni. A tapasztaltabb álláskeresők már ennyi alapján is egyszerűbben kitalálhatják, hogy nagyjából mire számíthatnak.

A közigállás Profession weboldalán fellelhető kínálata is gazdag, de az ilyen státuszt kínáló munkák számára külön gyűjtőoldal is található. Ha röviden össze kellene foglalni azt, hogy miért érdemes egy ilyen pozíciót megpályázni, az mindenképpen a stabilitás, a kiszámíthatóság és a biztonság lenne. Ezek a szempontok egyébként sokak számára irányelvként is értelmezhetők az álláskeresés során, egy közigállás pedig képes teljesíteni az erre vonatkozó elvárásokat. Egy hosszútávú karrierlehetőség, mely folyamatosan új kihívásokat teremt.

Forrás: profession.hu

A köz szolgálatában

A közigállás olyannyira nem ismeretlen fogalom az álláspiacon, hogy szinte biztos, hogy minden álláskereső belefutott már néhány ilyen hirdetésbe. Sokan pedig akár az e pozíciókra dedikált honlapon is megfordulhatott, különösen akkor, ha szakmájából adódóan relevánsak számára ezek a munkák. A névből adódóan azonban azok is könnyen kitalálhatják miről van szó, akik még kevesebb tapasztalattal rendelkeznek ilyen téren.

A közigállások lényegében a közszférához, sok esetben állami szervekhez, de akár helyi intézményekhez, önkormányzatokhoz vagy más szektorok szolgáltatóihoz kötődő álláshelyek. A találkozási pont minden esetben a már említett közalkalmazotti vagy köztisztviselői státusz, mely e munkakörök sajátságos velejárója. Ezek az álláshelyek és a munka során végzendő feladatok jellemzően a felsorolt és a hozzájuk kapcsolódó intézmények működését segítik.

Még ha tehát fogalmi szempontból nem is bonyolult tisztázni, hogy mit is takar egy közigállás, a kínálati sokszínűség okán nehéz lenne összefoglalni, hogy mi minden tartozhat a terület égisze alá. Tekintve, hogy ez sokkal inkább egy alkalmazási forma és természetesen egy státusz, a keretei között végzendő munkák rendkívül széles skálán mozognak. A különféle kétkezi munkáktól kezdve, az adminisztrátori pozíciókon át a különböző értelmiségi állásokig sok minden tartozik ide. Egy közigállás jelenthet akár tanári, jogi de adott esetben orvosi állást is.

Forrás: profession.hu

Tradicionális feladatok

A közigállások egyik sajátos tulajdonsága, hogy meglehetősen merev, jogszabályok által meghatározott keretek közötti feltételrendszer mentén kerülnek meghirdetésre. Ez sokakat már alapból eltántorít, holott ez csupán formaság, melynek hatásai a mindennapokban, a munkavégzés során kevésbé éreztetik hatásukat. Szabályok pedig minden munkahelyen léteznek, melyekhez a munkavállaló kénytelen tartani magát. Ha ezek konkrétan, írott formában is megjelennek, az tulajdonképpen csak egy követhetőbb igazodási pont és hivatkozási alap.

Egy közigállás keretében betölthető pozícióról már az álláshirdetés során is sok minden kiderül, hiszen a törvényi keretek sok mindent meghatároznak. A releváns pályázók köre, a bértábla, a juttatások és a pozíció betöltéséhez szükséges alapvető és különleges feltételek mind feketén-fehéren a hirdetések részét képezik. Egy ennyire következetes, szikár, tényekre támaszkodó álláshirdetés talán sokak számára riasztó lehet, de ez igazából csak a törvényi előírásoknak megfelelő formátum, a munka pedig már egészen más kérdés.

Alapvetően egy közigállás sem más, mint a többi, azon kívül, hogy szigorúbban szabályozott keretek között történik az adminisztráció. A mindennapi munka során azonban ezek a merev keretek kevésbé érvényesülnek, ugyanúgy van hely a dolgozó saját személyiségének, ötleteinek, a legtöbb esetben pedig a munkahelyi közeg is kiváló. A közigállás tehát egy jól körülhatárolható rendszerben kínál karrierlehetőséget, mely semmivel sem kevesebb, mint bármely más pozíció az álláspiacon.