Pusztai Erzsébet bevallotta, Karácsonyt külföldről támogatták

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Külföldről támogatták Karácsony Gergely 99 Mozgalmát - minderről Pusztai Erzsébet, Bokros Lajos pártjának korábbi alelnöke beszélt. A volt népjóléti államtitkár sem tartja életszerűnek, hogy kis ládikákban gyűlt össze a több mint 500 milliós összeg, pedig Karácsony korábban ezt állította. A baloldali főpolgármester egyre nagyobb bajban van az elmúlt 33 év legsúlyosabb kampánytámogatási botránya miatt, már a NAV is nyomoz. 
Vágólapra másolva!

Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, arról beszélt az Index műsorában, hogy külföldről jött Karácsony Gergely mozgalmának 500 milliós támogatása. Állítás szerint azért volt külföldi valutákban,

mert külföldi támogatók adták.

- mondta Pusztai a műsorban.

Pusztai Erzsébet (Bokros Lajos mellett balra) bevallotta, hogy külföldről érkeztek a pénzek Karácsony mozgalmához Forrás: MTI/Beliczay László

A volt népjóléti államtitkár arra a kérdésre, hogy "Önnek nem fura, hogy ezek a dobozok mindenhol eurókat tartalmaztak? Tehát kis címletű eurókat, mert hogy majdnem 1 000 000 eurónyi befizetés érkezett abba a bankba, részletekben bevitte az elnök" (Perjés Gábor) - hangzott el a kérdés.

Minderre azt választolta: "Ez furcsa, ezt nem értem.

Karácsony korábbi állításáról kiderült, hogy hazugság

Pusztai Erzsébet kijelentése annak fényében is érdekes, hogy Karácsony Gergely legutóbb arról beszélt, hogy nem egy kis, hanem egy nagy ládikába gyűjtötték össze az 500 milliót. Az is kiderült – hogy korábbi állításával szemben – nemcsak „mikroadományokról" lehetett szó. Mint mondta, nem tudja, kik adakoztak, de nagyon sok gazdag ember van. Hozzátette, azt, hogy magyar állampolgárok vagy nem magyar állampolgárok, azt nem tudja, és azt sem, hogy miért támogatták őt. Egyedül Bojár Gábort nevezte meg, akiről tudja, hogy hozzájárult a kampányához.

MINT MONDTA, KÜLÖNBÖZŐ ADOMÁNYGYŰJTŐ ESEMÉNYEKBŐL JÖTT ÖSSZE EZ AZ ÖSSZEG, Ő AZONBAN EZEKEN NEM VETT RÉSZT.

Karácsony Gergely újabb állításáról derült ki, hogy hazugság Fotó: Csudai Sándor - Origo

Érdekes részlet, hogy a félmilliárdos befizetés Karácsony miniszterelnök-jelölti kampánya után érkezett a 99 Mozgalom számlájára. Azt azonban – kevéssé hihető módon – nem tudja, hogy maradt-e még a pénzből, és azt sem tudja, hogy a következő kampányt miből fogják finanszírozni, mivel ebből fizették ki a tartozásaikat, hiszen a kampányt különböző cégeknek szervezték ki.

KARÁCSONY GERGELY TEHÁT SZINTE SEMMIT NEM TUD, Ő OTT SEM VOLT, DE SZERINTE MINDEN JOGSZERŰEN TÖRTÉNT.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a győzelemhez ennél sokkal több pénzre lett volna szükség.

Pusztai tehát Karácsonyt is lebuktatta azzal, hogy elismerte, külföldi támogatók adták össze a több mint 500 millió forintot.

Már nyomoz a NAV

Mint arról korábban beszámoltunk, tovább dagad a dollárbaloldal sötét kampányfinanszírozási botránya, Karácsony Gergely 500 milliós pénzmosási ügyében még múlt héten rendelt el nyomozást a NAV. Ahogy azt többször megírtuk, a mozgalom számlájára a párbeszédes Perjés Gábor fizetett be több részletben, főleg valutában félmilliárd forintot. Karácsony Gergely a botrány kirobbanása óta különböző magyarázatokkal állt elő, előbb megpróbálta elviccelni a dolgot, aztán saját magának többször ellentmondva összevissza beszélt, de az még mindig nem derült ki, hogy honnan lett a több százmilliós támogatás. Továbbra is rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Bár a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter már korábban elszólta magát azzal kapcsolatban, hogy Karácsony kampánya 500 millió forintba került, ezt a főpolgármester folyamatosan tagadta.

AZ ÚJ JELENTÉSBŐL AZONBAN KIDERÜLT, HOGY KARÁCSONY GERGELY HAZUDOTT, ÍGY KÍNOS MAGYARÁZKODÁSBA KEZDETT MIKROADOMÁNYOKRÓL ÉS ADOMÁNYGYŰJTŐ LÁDÁKRÓL.

Az adománygyűjtő dobozokról szóló kijelentései azonban életszerűtlenek, elképzelhetetlenek. Már csak azért is, mert soha nem jelentették be, hogy bármelyik rendezvényen kiraktak volna adománygyűjtő dobozokat. Arról nem beszélve, hogy még soha egyetlen párt sem tudott összegyűjteni ennyi pénzt. Karácsony pártját, a Párbeszédet például 2021-ben mindössze 15,8 millió forinttal támogatták.

Ráadásul a félmilliárd forint nagyobb részét Karácsony előválasztási bukása után fizették be a számlára, amikor a mozgalom gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosságból.

- közölte az üggyel kapcsolatban a napokban Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője azt is hozzátette,

KEZDEMÉNYEZI A TITKOSSZOLGÁLATOKNÁL A BALOLDAL PÉNZMOSÁSI ÜGYÉNEK VIZSGÁLATÁT.

Mint mondta, Karácsony Gergely magyarázkodása nevetséges, de maga az ügy veszélyes.

Kocsis Máté megjegyezte, Karácsony Gergely napról napra zavartabban viselkedik, lódít és nevetséges állításokkal igyekszik tisztára mosni magát.