A tűzszerészek elmondták, mi a teendő, ha strandolás közben robbanóeszközt talál

Vágólapra másolva!
Ha valaki strandolás közben feltételezett robbanóeszközt talál, jelölje meg a területet - tanácsolta a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred vasárnap a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Szombaton a rendőrség kiürítette Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget egy második világháborús robbanóeszköz miatt, amelyet egy fürdőző vitt ki a Velencei-tóból a partra.

A tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban, a robbanóeszközt el is szállították a honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik.

Ez olyan robbanótest volt, amelyet egy eredetileg német, 10,5 centiméteres tüzérségi gránátból alakítottak át légibombává a szovjetek, a saját gyújtószerkezetük rászerelésével - írták.

A tűzszerész ezred az esettel kapcsolatban összefoglalta, mi a legbiztonságosabb eljárás, ha valaki strandolás, fürdőzés közben bukkan feltételezett robbanóeszközre.

Ha valaki kiemelte a feltételezett robbanóeszközt, akkor óvatosan eressze vissza eredeti pozíciójába és próbálja megjelölni a területet bottal, bójával, gyerekjátékkal vagy bármilyen erre alkalmas tárggyal.

Amennyiben a vízmélység miatt erre nincs lehetőség, a megtaláló keresse meg a legközelebbi, partra vezető utat, majd menjen ki és közben számolja a lépéseket, majd értesítse a rendőrséget és mondja el, hogy a parttól milyen irányban, illetve távolságban bukkant a feltételezett robbanótestre.

A tűzszerészek rendelkeznek olyan fémkereső eszközökkel, amelyek a víz alatt is működőképesek, így a tájékoztatás alapján meg fogják találni a bejelentett robbanóeszközt vagy lőszert - tették hozzá.