Energiajogász a tusványosi beszédről: Thuküdidész-csapdájában a szuverenitás a tét

TŐKÉS László, ORBÁN Viktor, Tusnádfürdő, beszéd
Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök mai tusnádfürdői beszédében kiemelte, hogy ma nyugati értékeknek számít a migráció, az LMBTQ és a háború. Tóth Máté energiajogász az Origónak azt mondta, hogy valóban ezt látjuk, ezek Európa értékei, miközben a valódi értékek a szemünk láttára vesznek el. A jogász gondolatait az alábbiakban közöljük.
Vágólapra másolva!

Most, amikor az Európai Unió egyik legfontosabb európai hatóságának az új vezető versenypolitikai közgazdásza majdnem egy amerikai lobbista lett, már a látszatra sem igazán figyelnek.

Amerika egyre erőszakosabban dominálja Európát, az EU és nemzeteinek szuverenitását csorbítva akkor, amikor az amerikai dominancia a világban visszaszorulóban van.

Márpedig ezek a jelenségek stratégiai, sőt történelmi idősíkon jelentkező változások, és súlyos geopolitikai átrendeződések előjelei, melyek Thuküdidész-csapdaként ejtik foglyul a korunkat és történelmünket.

Athén és Spárta óta látjuk, hogy az épp trónon ülő és a feltörekvő hatalom között az összeütközés elkerülhetetlen. Kína, illetve az ázsiai térség ilyen felemelkedő erő, megkerülhetetlenül, az összeütközés az amerikai érdekekkel pedig már most látványos. Ennek központi területe lett az energiahordozók kérdése is.

Az az amerikai érdekű decoupling, ami Oroszországot és az orosz energiahordozókat akarja leválasztani Európáról, valójában a világ energiaáramlásáról akarja leválasztani Európát. Nem Oroszországot szigeteli el vagy teszi versenyképtelenné, hanem Európát. Ezzel persze a globalista, föderalista erők mit sem törődnek, pedig sokkal nagyobb jelentősége van a szuverenista kiállásnak, mint valaha.

Ehhez nagyon fontos vállalás, amit a miniszterelnök ma Tusványoson külön is rögzített:

energiaimport-függésünket 2030-ra a villamosenergia-import tekintetében a nullára akarjuk leszorítani. Ez 11 és fél ezer milliárd forintos hatalmas program.

Szuverén energiapolitika, szuverén gazdaságpolitika és a változó világban új kapcsolatokat kereső állhatatos, ám szuverén megközelítés kell, ennek pedig a mai miniszterelnöki beszéd egy fontos hitvallását és iránymutatását adja.