Itt vannak a ponthatárok!

felsőoktatás, ponthirdetés, ponthatár, egyetem, továbbképzés, Budapest Park, felvételi ponthatárok, felvi, ponthatárváró, Budapest, 2023. 07. 26.
Vágólapra másolva!
Ma este rengetegen várták a felvételi ponthatárok kihirdetését, a tavalyinál 30 ezerrel többen jelentkeztek a felsőoktatásba. Most kiderült, hogy milyen pontszámokat kellett elérnie a felvételizőknek. Mutatjuk!
Vágólapra másolva!

Idén a legtöbben a gazdálkodás és menedzsment szakra jelentkeztek. A Budapesti Gazdasági Egyetemen költségtérítéses nappalis hallgatóknak 328 pontot kellett elérniük, míg az állami ösztöndíjasoknak 407 pontot a pénzügyi és számviteli szakon. A Budapesti Műszaki Egyetemen az állami ösztöndíjasoknak 408, míg a költségtérítéses felvételizőknek 380 pontra volt szükségük.

A Budapesti Corvinus Egyetemen nagyon magasak voltak a ponthatárok. Az állami ösztöndíjas felvételhez 456 pont kellett, míg a költségtérítéseseknek 418 pontra volt szükségük.

A második legtöbben a kereskedelem és marketing szakra jelentkeztek. A Budapesti Gazdasági Egyetemen nappalin állami ösztöndíjjal 401 pontra volt szükség, míg költségtérítéses jelentkezőknek csak 280 pont kellett. A Debreceni Egyetemen előbbieknek 405 pontot, utóbbiaknak 356 pontot kellett elérniük.

Nagyon izgultak a fiatalok a pontváró bulikon Fotó: Polyák Attila - Origo

Harmadik helyen a legtöbben pszichológia szakra jelentkeztek. A nappalis hallgatóknak állami ösztöndíjas képzésre a Debreceni Egyetemen 441 pontot kellett elérniük, míg költségtérítéses finanszírozási formában 434-et. Az ELTE ponthatárai is nagyon magasak voltak. állami ösztöndíjas nappali szakon 455 pontra, míg költségtérítésesen 448-ra volt szükség.

A Károli Gáspár Református Egyetemen állami ösztöndíjasoknak 441, míg a költségtérítéses jelentkezőknek 440 pontot kellett elérniük.

Nem volt könnyű dolga azoknak sem, akik jogásznak készülnek. Az ELTE ponthatárai ezen a szakon is magasak voltak: állami ösztöndíjas hallgatóknak 477 pontot kellett összegyűjteniük, míg költségtérítéseseknek 387-et. A Károli Gáspár Református Egyetemen az állami ösztöndíjasoknak 441, a költségtérítéseseknek a 382 pontos küszöböt kellett elérniük.

Rengetegen jelentkeztek idén a felsőoktatásba Fotó: Polyák Attila - Origo

A Pázmányon a ponthatár ösztöndíjjal 447, költségtérítéses finanszírozási formában 400 volt.

Sok volt a jelentkező mérnökinformatika szakra is. A Budapesti Műszaki Egyetemen az állami ösztöndíjas képzésre jelentkezőnek 399, a költségtérítéses hallgatóknak 416 pontot kellett elérniük. A Debreceni Egyetemen előbbi esetében 349, utóbbi esetében 339 pont kellett.

Általános orvos képzés esetében a Semmelweis Egyetemen állami ösztöndíjas hallgatóknak 444, míg a költségtérítéses hallgatóknak 440 pontra volt szükségük. A Debreceni Egyetemen előbbi esetében 415, utóbbi esetében 400 pontot kellett elérni. A Pécsi Tudományegyetemen pedig az állami ösztöndíjasoknak 417, míg a költségtérítéseseknek 407 volt a határ.

Slágerszaknak számított a pénzügy és számvitel is. A legjobb egyetemeken itt is magas pontszámokkal találkozhattak a felvételizők. A Budapesti Gazdasági Egyetemen az állami ösztöndíjasoknak 401, a költségtérítéseseknek 318 pont kellett. A Budapesti Műszaki Egyetemen 418 és 370, a Budapesti Corvinus Egyetemen kimagasló 467 és 412 pontra volt szükség. A Debreceni Egyetemen az állami ösztöndíjhoz 404, az önfinanszírozáshoz 282 pont volt a határ.