Létezik egészséges barnulás? Elmondjuk, mit tegyen a leégés megelőzéséhez és a tünetek kezelésére

napozás, naptej, napvédő, fényvédő, strand, nyár
Legyünk benne biztosak, hogy a bőrünk biztonságban van!
Vágólapra másolva!
Sokan szeretnek nyáron napozni, és a barna bőrszínt az egészséggel azonosítják. Azonban a barnulás hiába egy természetes folyamat, egyáltalán nem egészséges. Sokan leégnek a megfelelő fényvédelem hiányában. Dr. Bodócsi Réka belgyógyász szakorvos válaszolt a napozással és leégés kezelésével kapcsolatos kérdéseinkre és arra, hogy miért lehet akár életveszélyes is a leégés és a nem megfelelő védelem!
Vágólapra másolva!

Évente több millió ember ég le napozás közben, holott a melanóma a 17. leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte és 2020-ban több mint 150 000 új esetet jelentettek globálisan. A bőrrák elsősorban a napfénynek kitett testrészeken alakulhat ki, ez is magyarázhatja, hogy a legtöbb új bőrrákos esetet rendszeresen Ausztráliában és Új-Zélandon regisztrálják. Az Origo Dr. Bodócsi Réka belgyógyász szakorvost kérdezte a napozással és leégés kezelésével kapcsolatos kérdésekben, aki rengeteg fontos információt osztott meg.

Dr. Bodócsi Réka belgyógyász szakorvos Fotó: Csudai Sándor - Origo

A napégés az UV-sugárzásra adott inflammatoricus reakció. Az UV-A és UV-B sugarak képesek elősegíteni a szabadgyökök felszabadulását, melyek DNS és RNS károsító hatással bírnak.

UGYANAKKOR HA A SZABADGYÖKÖKET SZERVEZETÜNK NEM KÉPES ANTIOXIDÁNSOKKAL SEMLEGESÍTENI, FELBORUL AZ EGYENSÚLY, ÉS AZ ELSZAPORODÓ SZABADGYÖKÖK OXIDÁLÓ HATÁSUK RÉVÉN ELKEZDIK A SEJTEKET KÁROSÍTANI

- mondta Dr. Bodócsi Réka.

Hosszú távon a túlzott napozás csökkenti a bőr rugalmasságát, foltokat okozhat, és ráncossá teheti a bőrt. Mindemellett növelljük a bőrrák kialakulásásnak kockázatát - hangsúlyozta.

Bizonyos gyógyszerek fotoszenzitív tulajdonsággal rendelkeznek, vagyis a leégés rizikóját növelik. Ide tartoznak: NSAID-ok, antibiotikumok, retinoidok, gombaellenes szerek, antiarrhythmias gyógyszerek - figyelmeztetett az orvos.

Lehet-e egészségesen barnulni?

- mondta a belgyógyász.

Milyen veszélyei vannak a leégésnek?

Az orvos elmondta, hogy a túlzásba vitt napozás esetén rövid-, és hosszú távú mellékhatásokkal kell számolnunk. Rövid távú szövődmény a hőguta, első-, másodfokú égés és hólyagképződés. A hólyagok felszakadhatnak, majd akár felül is fertőződhetnek.

Az életük során túl sokat napozók, szoláriumozók bőre lényegesen hamarabb mutatja az öregedés jeleit (a bőr csökkent rugalmassága, illetve a korai ráncosodás miatt).Piros vénatágulatok alakulhatnak ki az orcán, orron és a fülön. Májfoltok jelenhetnek meg a kézfejen, a mellkasfalon, háton. Az ultraibolya-sugárzásnak való ismételt expozíció sokszorosára növeli a bőr daganatos megbetegedéseinek, a melanomának a kockázatát - hangsúlyozta.

A belgyógyász kiemelte, hogy a bőrrák elsősorban a napfénynek kitett testrészeken alakulhat ki. Azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha megváltozik a naevus felszíne, vagy olyan seb jelentkezik, amelyik két héten belül nem gyógyul be. Azonban az ultraibolya fény a retinát is károsíthatja, szürkehályog kialakulásához vezethet. Megfelelő UV-védelmet nyújtó napszemüveget javallt viselni

Túlzásba vitt napozás esetén rövid-, és hosszú távú mellékhatásokkal kell számolnunk. Forrás: Shutterstock

Hogyan előzzük meg a napégést?

A megelőzés része a mértékletes napozás. A déli órákban, 11-15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon. Fontos a bőrünk jellegének megfelelően magas faktorú fényvédőszer, UV-filteres napszemüveg használata. Egyebekben könnyű sapka vagy szalmakalap, fényvédő ruházat, világos póló viselése is célszerű. Tanácsos fokozatosan hozzászoktatni a bőrt a napsugárzáshoz, hogy kapjon elég időt a védelmet biztosító melanin termelésére - mondta a belgyógyász szakorvos.

Milyen fényvédő krémet használjunk és kik használják?

I-es típus: rendkívül világos, szinte áttetsző bőr; nagyon világos szemek, vörös vagy nagyon világos szőke haj; sok szeplő. A bőr nagyon érzékenyen reagál a napra, mindig leég és hámlik, soha nem barnul le

II-es típus: világos bőrszín; kék, zöld vagy szürke szemek, szőke haj; szeplős; nagyon gyakran leég és hámlik, nagyon ritkán barnul le

III-as típus: világos bézs bőr; mogyorószín vagy világosbarna szemek, sötétszőke vagy világosbarna haj; kevés szeplő, a bőr időnként leéghet, de le is barnulhat

IV-es típus: olívaszínű, világosbarna, „mediterrán" bőrszín; sötétbarna szemek és haj; szeplősség nem jellemző, könnyen barnul, nagyon ritkán ég le

V-ös típus: sötétbarna bőrszín; sötétbarna szemek, sötétbarna vagy fekete haj; szeplősség nem jellemző, nagyon könnyen barnul, szinte soha nem ég le

VI-os típus: mélybarna, sötétbarna bőrszín; sötétbarna szemek, fekete haj; soha nem szeplős, könnyen barnul, soha nem ég le

Túlzásba vitt napozás esetén rövid-, és hosszú távú mellékhatásokkal kell számolnunk. Forrás: Shutterstock/Krisztian Tefner

A HATÉKONY FÉNYVÉDELEMNEK KI KELL SZŰRNIE AZ UVA, AZ UVB ÉS A HOSSZÚ UVA-SUGARAKAT IS. A NAPVÉDŐ KÉSZÍTMÉNY VÉDELMÉNEK ERŐSSÉGÉT A FAKTORSZÁMOK JELZIK: AZ UVB-SUGARAK ESETÉN AZ SPF FAKTOR, MÍG AZ UVA-SUGARAK ESETÉN A PPD FAKTOR MUTATJA.

Az orvos arra is kitért, hogy, hogy tanácsos fokozatosan hozzászoktatni a bőrt a napsugárzáshoz, hogy kapjon elég időt a védelmet biztosító melanin termelésére. Az innovatív fényvédő termékek antioxidánsokat is tartalmaznak, például baicalin-t a fokozott hosszú UVA-sugarak elleni védelem érdekében.

Az UVB-védelem mérésére az SPF (sun protection factor - napvédő faktor) rendszert alkalmazzák. Azt adja meg, hogy az adott termék használatával mennyi időt lehet a napon tölteni. A védőképesség mértékének négy szintje van: alacsony (SPF 6-10), közepes (SPF 15-25), magas (SPF 30-50) és nagyon magas (SPF 50+) - mondta a belgyógyász.

Az UVB-védelemmel kapcsolatban elmondta, hogy az SPF értékéből megbecsülhető, hogy az adott termék használatával mennyi időt lehet a napon tölteni a saját bőrvédelem függvényében: saját bőr égés elleni védelme a napon (perc) x SPF érték = leégés nélkül a napon tölthető idő.

Az UVA-sugarak elleni védőképesség mérésére a PPD (persistent pigment darkening - tartós pigmentáció) rendszert alkalmazzák. A rendszer ugyanúgy működik, mint az SPF rendszer, tehát a 10-es PPD azt jelenti, hogy a védtelen bőrhöz képest körülbelül 10-szer hosszabb ideig tart, míg a bőr kipirosodik - mondta Dr. Bodócsi Réka.

NAPVÉDŐ ALKALMAZÁSÁNÁL FONTOS, HOGY NE FELEJTSÜK EL KÉT ÓRÁNKÉNT, VALAMINT FÜRDÉS, ÚSZÁS VAGY INTENZÍV IZZADÁS UTÁN ÚJRA ALKALMAZNI. ELSŐ HASZNÁLAT UTÁN MIN. 20 PERCET KELL VÁRNI ARRA, HOGY A HATÓANYAG A BŐRBEN FELSZÍVÓDHASSON ÉS A VÉDELEM KIALAKULJON.

A fényvédő krémek használata 6 hónaposnál fiatalabb kisbabák számára nem ajánlott. A csecsemőket távol kell tartani a direkt napsugárzástól. Megoldást jelenthetnek az UV-védelemmel ellátott ruhadarabok - figyelmeztetett a szakorvos.

A cikk a következő oldalon folytatódik.