Ünnepeljük együtt Magyarország születésnapját Budapesten!

Szent István nap, Szent István napok, program, programok, programsorozat, államalapítás ünnepe, ünnep, nemzeti, fesztivál, Budapest, 2022.08.19., Mesterségek Ünnepe, Ízek utcája, budai vár, várnegyed
Vágólapra másolva!
Csárdafesztivál, Magyar Ízek Utcája vagy éppen a Varázsliget – izgalmas helyszínek és több mint száz program várja az idén is azokat, akik a nemzet fővárosában ünneplik Magyarország születésnapját. Az ország legnagyobb ingyenes, augusztus 18-a és 20-a között megrendezett fesztiválját 20-án este ezúttal is látványos tűzijátékshow koronázza meg.
Vágólapra másolva!

Magyarország születésnapjának méltó megünneplésére húsznál is több rendezvényhelyszín több száz programja és változatos műsorkínálata nyújt felejthetetlen kikapcsolódást a Budapesten ünneplők számára. A Szent István Nap évről évre látogatók tömegét vonzza a több napon át tartó, színes programsorozatával. Legnagyobb nemzeti ünnepünk összehozza az embereket azáltal, hogy emlékezteti őket az ország történelmi hagyományaira és értékeire. Idén is érdemes minél több időt szánni a magyar fővárosban rendezett Szent István-napi programokra, megízlelni a hagyományos magyar ételeket, élvezni a kulturális és zenei programok sokszínűségét.

Alig pár hete nyerte el a Magyar Turisztikai Ügynökség 2022-es Szent István Nap rendezvénysorozata a szakma Oscarját, de máris készülhetünk az idei ünnepségsorozatra. A változatos élmények sokaságán túl az idei ünnep kiváló alkalmat ad arra is, hogy felfedezzük Budapestet és annak történelmi örökségét.

Szent István napok Budapesten 2022-ben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A programkínálat gerincét 2023-ban is a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-i ünnepnap programja zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt a minden évben óriási népszerűségnek örvendő Légi parádé követi, majd pedig az Ünnepi Szentmise és a Szent Jobb-körmenet, míg este a Tűz és fények játéka ejti ámulatba a közönséget. A mára tradíciónak számító, több évtizedes múltra visszatekintő esti program során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja majd be az eget, melyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

A háromnapos rendezvénysorozat keretében a látogatók megtekinthetik az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonatot, a Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg nemzetünk ikonikus hőseivel a Hősök útja programsorozat keretein belül ismerkedhetünk.

A Szent István Nap szervezői idén is gondoltak a magyar gasztronómia szerelmeseire: a Magyar Ízek Utcájában a Kárpát-medence gasztrokultúráját mutatják be, a Csárdafesztiválon pedig az ország legkedveltebb csárdáinak kínálata várja a látogatókat.

A fesztiválhangulatot koncertek és sztárfellépők tucatjai fogják biztosítani. A Retro Tabán a pop- és rockzene kedvelőit olyan sztárok fellépésével várja, mint Charlie, Demjén Rózsi vagy a Neoton Família. A komolyzene rajongói a Filozófusok kertjében a Panorama Classicalon hallgathatják meg kedvenc dallamaikat, míg a Vigadó téri új programhelyszínen a Vigadó Pianonál a bárzene műfajának kedvelőit várják. Akik pedig az elektronikus és az élőzene mellett teszik le a voksukat, azok a Road Movie Live és a Szabadrét Fesztivál programkínálatából válogathatnak. Ezeken a helyszíneken részt vehetünk majd többek között a Bagossy Brothers Company, a Tankcsapda vagy a Mystery Gang fellépésén is.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Szent István Nap programsorozatában immár harmadszor szereplő Divat & Design Fesztivál az idén új helyszínen, a Millenáris Parkban fogadja a magyar divat, ékszer és design szakma iránt érdeklődőket.

A gyerekprogramok központja idén is a Varázsliget lesz: a Városligetben, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen igazi csodákban lesz részük a kilátogató gyerekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek.

A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként idén is ingyenesen látogatható a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját 2023-ban mintegy ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével rendezik meg. A rendezvényen számtalan színpadi produkcióval, táncos és zenés előadásokkal, ismert és ünnepelt előadókkal, valamint figyelemre méltó új fellépőkkel találkozhat a közönség.

A rendezvénysorozat célja idén is az, hogy a családok minden tagja megtalálja a számára kedves kikapcsolódást a Szent István Napon, amelynek programja, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal elérhetők a www.szentistvannap.hu weboldalon és a hamarosan frissülő Szent István Nap mobilapplikációban. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.