Nagy Márton: A kormány 14 célzott intézkedéssel segíti a gazdaság megerősödését

NAGY Márton
Budapest, 2023. július 3. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulójának átadásán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. július 3-án. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt Magyarországon éves alapon a második negyedévben 2,4 százalékkal csökkent a GDP, míg az előző negyedévhez viszonyítva kismértékű, 0,3 százalékos mérséklődés volt látható. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdai közleményében a GDP adatok kapcsán kiemelte, hogy "a háború és szankciók károsan befolyásolták a magyar gazdaság teljesítményét, ugyanis a fogyasztás visszaesését és a beruházások lassulását okozták. De a negatív külső gazdasági környezet, többek között a német gazdaság stagnálása sem segített". A miniszter kiemelte, hogy "a 2023 második negyedévi GDP visszaesés a negatív gazdasági ciklus alja, hazánk gazdasága a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően növekedési irányba fog fordulni, a harmadik és negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható".
Vágólapra másolva!

A gazdaság alapjai erősek: újabb és újabb, jelentős mértékű beruházások érkeznek hazánkba, egyre többen, már közel 4,8 millióan dolgoznak Magyarországon, miközben rekord alacsony szintre süllyedt a regisztrált álláskeresők száma.

A járműipar és az akkumulátorgyártás jól teljesít, az export pedig szárnyal - sorolta a miniszter.

Megerősítette:

a kormány célja, hogy 2023-ban az év egészét tekintve elkerülje a recessziót, 2024-ben pedig elérje a 4 százalékos gazdasági növekedést, miközben megvédi a nyugdíjasokat, a családokat és a munkahelyeket.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Forrás: MTI/Soós Lajos

Ennek érdekében a kormány 14 lépéssel erősíti a gazdaságot.

  • Nagy Márton az első pontban jelölte meg, hogy

    a kormány letöri az inflációt,

    amely többek között a 15 százalékra emelt kötelező akciózásnak és az online árfigyelőnek köszönhetően már októberre egy számjegyűvé válhat. Az eredmények már most látványosak, az év eleji csúcsról 8 százalékponttal csökkent az infláció. Az infláció letörése támogatja a fogyasztás élénkülését, ami aktívan hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

  • A kormány intézkedéseinek köszönhetően

    már augusztustól újra emelkedhetnek a reálbérek,

    ezzel is növelve a családok vásárlóerejét és a fogyasztás mértékét - sorolta a második pontban a miniszter. Az infláció letörése tehát a reálbéreket újra növekedési pályára állítja - szögezte le.

  • A harmadik pontba sorolta, hogy

    a kormány fenntartja háztartások számára a rezsivédelmet

    az átlagfogyasztás mértékéig, ami havonta

    mintegy 181 ezer forintos támogatást jelent minden magyar családnak.

  • A negyedik pontban említette, hogy

    a kormány döntésének megfelelően a lakossági jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop is fennmarad évvégéig,

    amely eddig már mintegy 350 ezer családot védett meg a magas kamatokkal szemben,

    jelenleg is 300 ezer család biztonságát garantálja.

    A vállalati és lakossági kamatstop intézkedés összesen már közel 330 milliárd forinttal támogatta a családokat és a kkv szektort.

  • A miniszter ötödik pontja szerint a kormány a családok vásárlóerejének jelentős növelése és a kereslet élénkítése érdekében

    augusztustól 200 ezer forinttal, összességében 650 ezer forintra emelte a SZÉP Kártya kedvezményes keretét,

    amelynek felhasználhatóságát kiterjesztette a hidegélelmiszerekre is.

  • A hatodik pont arról szól, hogy a kormány fenntartja a teljes foglalkoztatottságot, sőt a dolgozók száma mára megközelítette a 4,8 milliót. Ahol nincs elegendő magyar munkaerő, ott az új vendégmunkásokról szóló szabályozás segíti a gazdaság zavartalan működését.
  • Az 1000 milliárd forintos kerettel rendelkező Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

    és a 600 milliárd forintos Baross Gábor Tőkeprogramon rendkívül kedvező forrásai minden vállalatnak folyósításra kerül, "eddig a források közel 75 százaléka került leszerződésre" - írta a hetedik pont alatt Nagy Márton.