Vágólapra másolva!
A nemzetközileg elismert Sepsi Enikő lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem új rektora, miután a szenátus 16 szavazattal támogatta. Az egyetem kuratóriuma holnap várhatóan megerősíti a döntést.
Vágólapra másolva!

Támogatta Sepsi Enikő jelölését a rektori pozícióra a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szenátusa – közölte a Színház és Filmművészeti Egyetem a Magyar Nemzettel.

Az előző rektor, a nagyszerű színész Rátóti Zoltán súlyos szívműtéte miatt mondott le a rektori posztról.

A szenátus 16 tagja támogatta Sepsi Enikő jelölését a posztra, így a testület támogatást kérve küldi tovább az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának, amely kedden foglal majd állást a kinevezés kérdésében, várhatóan támogatni fogja Sepsi Enikőt. A döntést követően az új rektort a köztársasági elnök nevezi majd ki.

Sepsi Enikő nemzetközi szinten is elismert professzor,

a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézetének alapító vezetője. Az ELTE-n magyar-francia szakon végzett 1993-ban, majd doktori tanulmányait

1996 és 2000 között a Sorbonne-on és a párizsi École Normale Supérieure-ön, később az ELTE Irodalomtudományi Doktori Programjában is folytatta.

Szakterülete a modern és kortárs francia és magyar költészet, a színháztudomány, fordítástudomány, vallástudomány.

Sepsi Enikő 2010-ben megkapta a francia miniszterelnöktől az Akadémia Pálmák Lovagi fokozata kitüntetést (Chevalier dans l'Ordre des Palmes Académiques), a tudomány, az oktatás és a francia kapcsolatok terén elért kiemelkedő eredményért, 2022-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is.

Emlékezetes, hogy az SZFE modellváltás előtti, Ascher Tamás és Máté Gábor által mozgatott vezetése egy bulvárdramaturgot akart rektornak, így gyakorlati és szimbolikus értelemben is jelentős különbség, hogy egy nemzetközileg elismert professzor vezeti az intézményt.