Kiadták a riasztást, pusztító széllel és jégesővel tör be a vihar az országba

erős szél illusztráció
Kedd délután kisebb viharok is lehetnek ország szerte (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány északkeleti járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden délután.
Vágólapra másolva!

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, valamint Zala és Somogy vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: kedden országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek dél felől több hullámban érkeznek. A zivatarokhoz általában viharos,

óránkénti 60-90 kilométeres széllökés, jégeső és felhőszakadás társulhat.

Délután, kora este délnyugaton és északkeleten előfordulhatnak heves zivatarok is erősen viharos - óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó - széllökések és akár 3-5 centiméteres jég kíséretében.

Akár 3-5 centiméteres jégeső is kísérheti az óránként 90 kilométer/órás széllökéseket. Forrás: Facebook/OMSZ

Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból lokálisan akár 35-50 milliméternyit meghaladó csapadék is leeshet.

A zivatarok száma és intenzitása az éjszaka várhatóan csökken, miközben északnyugaton már stabilizálódik a légkör. Szerdán főként már csak a Dunától keletre kell zivatarokra számítani.

A meteorológiai szolgálat keddre az északkeleti országrészben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyére, valamint délnyugaton Zala, Somogy, Tolna és Baranya vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a hevesebb zivatarok veszélye miatt.

Időjárási helyzet Európában és előrejelzés szerda éjfélig Magyarországra

Észak-Olaszország feletti középponttal ciklon örvénylik. Frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, hidegfrontja mentén és a front előtt zivatarok is kialakulnak.

Szárazföldünk északkeleti és délnyugati vidékein magas nyomású zónák találhatók. A ciklon hátoldalán Közép-Európát hűvösebb levegő árasztotta el, arrafelé csak 15, 22 fok között változik a maximum. Ezzel szemben a légörvény előoldalán szubtrópusi levegő áramlik Kelet-, Délkelet-Európa fölé, ezért nagy területen 30 fok felett alakul a legmagasabb hőmérséklet.

A Kárpát-medence időjárását a fenti ciklon és hidegfrontja alakítja, holnapra északkeleten is megszűnik a kánikula.

Szerda éjfélig Magyarországon erőteljes marad a gomolyfelhő-képződés, de emellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk.

Összességében több helyen várható zápor, zivatar, kedden késő estig heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel és erősen viharos széllökésekkel, majd szerdán délutántól már egyre inkább az ország keleti felében valószínű csapadék.

Többfelé megélénkül a szél, iránya a Dunántúlon északi, másutt nyugati, délnyugati lesz. Az északnyugati tájakon erős széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13-20 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 20-28 fok között valószínű.

Címlapi képünk illusztráció!