Merkely Béla: A Semmelweis Egyetem az ország és a régió legkiválóbb egyeteme

MERKELY Béla; ORBÁN Gábor; HANKÓ Balázs Zoltán
Az egyetem vezetés a Semmelweis Egyetem 2023/2024-es tanévének ünnepélyes megnyitóján a budapesti MVM Dome sportcsarnokban.
Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem (SE) mára az egyik legjelentősebb európai angol és német nyelvű képzési intézménnyé vált, és egyben az ország és a régió legkiválóbb egyeteme - jelentette ki Merkely Béla rektor a felsőoktatási intézmény ünnepi szenátusi ülésén szombaton Budapesten.
Vágólapra másolva!

Merkely Béla elmondta, hogy idén csaknem

4000 elsőéves kezdi meg az egyetemen a tanulmányait, 75 országból.

Az elsőévesek számára jelezte, hogy nem pusztán egy egyetemre, hanem egy "új családba" is felvételt nyertek. Ebben a családban pedig nem kisebb elődök jelölik ki a követendő utat, mint Semmelweis Ignác, Szent-Györgyi Albert és Richter Gedeon.

- fogalmazott a rektor.

Merkely Béla rektor beszédet mond a Semmelweis Egyetem 2023/2024-es tanévének ünnepélyes megnyitóján a budapesti MVM Dome sportcsarnokban 2023. szeptember 2-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkára az SE 2023/2024-es tanévének ünnepélyes megnyitóján kiemelte,

a régióban vezető szerepet tölt be a Semmelweis Egyetem, az Európai Unió egyetemei között a 64., a világversenyben pedig a legjobb egy százalékban van.

Rámutatott arra, hogy idén Magyarországon 33 százalékkal nőtt az egyetemekre felvettek száma, meghaladva a 106 ezret.
Azonban nemcsak ezért az idei az elmúlt 10 év legsikeresebb felvételije, hanem azért is, mert minden második egyetemistát a jövő szempontjából fontos orvos-egészségtudományi, műszaki, mérnöki, matematikai, informatikai, agrár- vagy pedagógiai területre vették fel - tette hozzá az államtitkár.
Hozzátette, hogy Európában sőt a világon is kiemelkedő, hogy

Magyarországon minden tíz egyetemet kezdő diákból közel nyolc állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait.

Ez egy képzési időre átlagosan 6 millió forint, ez az összeg az orvostudományi képzések területén azonban ennek akár a dupláját is elérheti.

Az egyetem vezetés a Semmelweis Egyetem 2023/2024-es tanévének ünnepélyes megnyitóján a budapesti MVM Dome sportcsarnokban. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arra is kitért, hogy az elmúlt négy év során 78 százalékkal nőtt a kiváló nemzetközi tudományos lapokban megjelent közlemények száma és megnégyszerezték a szabadalmak számát is. Továbbá egy év alatt három százalékkal csökkent a lemorzsolódás, az egyetemet idő előtt elhagyó diákok száma.
Ezek alapján "büszkén mondhatjuk", hogy

versenyképességi fordulat valósult, illetve valósul meg a magyar felsőoktatásban

- jelentette ki Hankó Balázs.
Hankó Balázs a jövőbe mutató célokról elmondta: 2030-ra lesz magyar egyetem a világ 100 legjobbja között, és lesz 3 magyar egyetem Európa 100 legjobbja között. Ezen felül arra törekszenek, hogy 2030-ra megduplázzák a külföldi egyetemisták számát, elérve így a 80 ezret.
Orbán Gábor, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Semmelweis Egyetemen megszerzett diplomával a hallgatókat bármely egészségügyi intézmény boldogan alkalmazza.

Címlapi képünk illusztráció!