Lantos Csaba: Megtartjuk az éves elszámolást a napelemes rendszereket üzemeltető családok számára

napelem, napenergia, környezetvédelem
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A napokban arra kértük a hatáskörrel rendelkező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, hogy vizsgálják meg a kapcsolódó szabályozás módosításának lehetőségét - jelentette ki Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy, a Facebookra feltöltött videóban. A tárcavezető azt is elmondta, hogy Juhász Edit elnökkel folytatott megbeszélést, és az alapján megerősíti, hogy van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket mostanáig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg.
Vágólapra másolva!

Lantos Csaba kifejtette, hogy megállapodásuk alapján a Hivatal a lehető legrövidebb időn belül elvégzi a szükséges rendeletmódosítást.

A miniszter hozzátette:

az éves szaldó előnyösebb, mert minden más megoldásnál több megtakarításhoz, alacsonyabb villanyszámlákhoz segíti a családokat.

A Fidesz-frakció kezdeményezése és az iparági szövetségek álláspontja is az éves elszámolás további fenntartása mellett szólt.

A miniszter elmondta, hogy Brüsszel elvárása, hogy 2024 januárjától meg akarják változtatni az elszámolás módját.

További részletek az alábbi videóban:

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Lantos Csaba energiaminisztert, hogy - a brüsszeli döntést felülírva - a már megvalósult családi napelem-beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és

a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett.