Szijjártó Péter: A Sanofi miskolci üzeme nyolcmilliárd forintos beruházással vezető lesz a vérhígító injekciók gyártásában

Szijjártó Péter, Sanofi
Vágólapra másolva!
A Sanofi miskolci üzeme nyolcmilliárd forintos beruházással vezető lesz a vérhígító injekciók európai gyártásában, ami fontos lépés az ország stratégiai kapacitásainak kiépítése terén is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sanofi üzemének megnyitóján arról számolt be, hogy a nyolcmilliárd forintos beruházás keretében új gyártósort építettek előretöltött steril fecskendők előállítására, így másfélszeresére nő az eddigi kapacitás, ezáltal többen férhetnek majd hozzá az életmentő véralvadásgátló készítményekhez.

A kilencven államban érdekeltségekkel rendelkező és hazánkban 2 000 embernek munkát adó francia cég projektjét a kormány 1,5 milliárd forinttal támogatta.

A miniszter beszédében mindenekelőtt a jelenlegi nehézségeket, az utóbbi évek sorozatos válságait idézte fel, így a mai kor legnagyobb egészségügyi krízisének számító koronavírus-járványt is, amikor is szavai szerint mindenkire rátört az a felismerés, hogy egy-egy ilyen kihívás rendkívül sérülékennyé tudja tenni még a legfejlettebb országokat is.

- mutatott rá. Figyelmeztetett, hogy a járványok jelentette fenyegetés a következő években sem fog megszűnni, ezért hosszú távú védekezésre kell berendezkedni, és ennek része a veszélyhelyzetekben szükségessé váló stratégiai kapacitások kiépítése.

Azon országok lehetnek biztonságban az ilyen veszélyes időszakokban, amelyek maguk rendelkeznek azokkal a képességekkel, gyártási kapacitásokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat és polgáraikat- szögezte le a miniszter. Forrás: Borsos Matyas

- szögezte le.

- tette hozzá.

Szijjártó Péter ezzel összefüggésben a nemzetközileg is rendkívül versenyképes magyar gyógyszeripart méltatta, amely egyrészt biztonságot ad, másrészt hozzájárul a gazdaság dimenzióváltásához is, miután bevételarányosan ez a szektor fordítja a legtöbbet innovációra hazánkban. Közölte:

az ágazat tavaly rekordot döntött, termelési értéke, 26 százalékos növekedéssel, elérte az 1250 milliárd forintot, és a lendület kitart, az idei év első felében újabb 16 százalékos bővülést jegyeztek fel, ezen 700 milliárd forintos érték hathavi összehasonlításban új csúcsot jelent.

Kiemelte: a magyar gyógyszeripar 86 százalékos exporthányaddal dolgozik, a Sanofi pedig ebben élen jár, 140 milliárd feletti értékesítéssel a 22. legnagyobb kivitelt felmutató vállalat az országban.
Ez hozzájárult a tavalyi 142 milliárd eurós exportrekordhoz is, ami a világranglista 34. helyét jelenti, miközben Magyarország a lakosságszámát tekintve csupán a 95. - hangsúlyozta.

Azért is fontos ez, mert a mostani rendkívül turbulens nemzetközi gazdasági viszonyok közepette a beruházások jelentik a legjobb eszközt arra, hogy az ország gazdasága növekedési pályán tudjon maradni, új munkahelyeket tudjunk létrehozni - tette hozzá a miniszter. Forrás: Borsos Matyas

A miniszter elmondta, hogy a francia vállalatok alkotják az ötödik legnagyobb beruházói közösséget, a kétoldalú kereskedelmi forgalom rendre csúcsot dönt, az idei év első felében ennek volumene elérte a 6,5 milliárd eurót, így év végén újabb rekordra lehet készülni. Aláhúzta, hogy tavaly megdőlt a beruházási rekord is 6,5 milliárd euróval, de idén ennek akár a duplája is reálisnak látszik, a kormány 13 milliárd euróval kalkulál.

- mondta.

- tette hozzá.