Rengeteg helyre riasztották nyáron a magyar honvédség tűzszerészeit

Nagy mennyiségben kerültek elő robbanóeszközök Balatonfőkajár külterületéről a közelmúltban, robbanószer, robbanóeszköz, MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred
Vágólapra másolva!
Csaknem négyszáz, robbanótesttel kapcsolatos bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül száz esetben volt szükség azonnali intézkedésre – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede a Facebook-oldalán szombaton.
Vágólapra másolva!

Azt írták: ebben az évben már több mint 1100, robbanótestekkel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett az alakulathoz, ebből 280 esetben soron kívül kellett intézkedniük. Idén több mint 2400, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és mintegy 63 kilogrammnyi gyalogsági lőszert ártalmatlanítottak a tűzszerészek, amelyek össztömege meghaladta a 8,5 tonnát.

A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett;

221 alkalommal riasztották a katonákat feltételezett robbanóeszközökhöz, ebből 47 eset igényelt azonnali intézkedést.

Hozzátették: a június 1-től augusztus 31-ig tartó nyári időszakban több mint 375 bejelentés helyszínén kezeltek robbanóeszközöket a katonák, ebből 100 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében azonnali intézkedésre. Az előkerült, közel 3,2 tonnányi robbanóeszközt és gyalogsági lőszert csaknem 200 kilogramm robbanóanyag felhasználásával semmisítették meg a katonák.

A bejegyzésben felidézték: a második világháborúban elhunyt katonák sírjainak exhumálásakor kerültek elő robbanótestek a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Apagyon. Itt összesen hét 36M Vécsey kézigránát és tíz magyar 31M gyalogsági lőszer került elő, szállítható állapotban.

Miskolcon, a Mária utcában egy különösen ritka, második világháborús eredetű, német, gyalogság elleni ugrórepeszakna került elő, biztosított állapotban. A robbanótestet későbbi megsemmisítésre a központi gyűjtőhelyre szállították a katonák.

Balatonvilágoson egy 3 centiméteres német repesz puskagránátot találtak,

ezt is a kijelölt honvédségi robbantási területen semmisítették meg.

Liptódon egy füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották a tűzszerészeket júliusban. A robbanóeszközre egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak a lakók.

Ugyancsak júliusban egy rendkívül ritka, 148 éves gránát került elő egy régészeti feltárás során Tatabányán. A tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 centiméteres rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt.

Forrás: Facebook6Pozderka Attila zászlós, Lajos Zoltán és Mechler Kinga őrmester

Gárdonyban le kellett zárni az Üdülő utcai kempinget, mert egy fürdőző második világháborús robbanóeszközt vitt ki a kemping területére a Velencei-tóból. A tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban, így azt elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Budapesten a Columbus utcában, egy társasház kertjében egy német 7,92 milliméteres Mauser lőszert és két biztosított állapotú szovjet F-1-es kézigránátot találtak a lakók,

az eszközöket a katonák a központi gyűjtőhelyre szállították.

Különleges, foszfortöltetű robbanóeszközök kerültek elő a zalai Sárhida településen. A családi ház kertjéből 20, második világháborús eredetű magyar 8 centiméteres aknavető gránátot ástak elő a tűzszerészek.

Nagy mennyiségben kerültek elő robbanóeszközök Balatonfőkajár külterületéről, itt 30 darab 82 milliméteres szovjet aknavető gránátot, két RPG 40-es, illetve RPG-43-as kézigránátot, három 45 milliméteres űrméret alatti páncéltörő lőszert, egy német T. Mi. 42-es harcjármű elleni aknát és öt kilogramm 7,62 mm-es pisztolylőszert találtak.

Forrás: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

A debreceni nemzetközi repülőtér bejáratától körülbelül 80 méterre, egy esőelvezető csatorna medertisztítása során 10 kilogramm tömegű francia repeszbomba került elő, amely nem tartalmazott gyújtószerkezetet.

A fővárosban a Szeréna úton markolókanállal emeltek ki egy második világháborús, 50 kilogrammos magyar gyártmányú légibombát, biztosított oldalgyújtó szerkezettel.

Kecskemét-Kadafalva városrészében, a Csalánosi-erdő közelében egy második világháborús eredetű, 7,5 centiméteres német repeszgránát került elő. A robbanóeszköz nem tartalmazott gyújtószerkezetet, a gránátot a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.