A svédek láthatóan úgy döntöttek, hogy nem akarnak a NATO-hoz csatlakozni, ami elé a legnagyobb akadályt a hazai baloldal görgette - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Esztergomban. Az Origo kérdésére Kocsis Máté a gyermekvédelmi törvény módosításáról elmondta, hogy zajlik a törvény kidolgozása. A frakcióvezető kifejtette, hogy nemcsak a genderideológia elutasítása áll a törvény hátterében, hanem egyéb gyermekvédelmi intézkedések is. Az őszi ülésszakban egy szuverenitásvédelmi törvénycsomagot is benyújthatnak.

A Fidesz- és a KDNP-frakció nevében Kocsis Máté részvétét fejezte ki az Esztergomban meghalt rendőr családjának.

Kocsis Máté: Magyarázatot várunk a svédektől

A két frakció kihelyezett frakcióülést tartott. Kocsis Máté kiemelte, hogy megfogadták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatát, és megnézték a filmet, amelyet a svéd iskolákban Magyarországról vetítenek.

Magyarázatot várunk a svédektől arra, hogy mégis hogyan gondolták azt, amit a filmben Magyarországról terjesztenek 

– tette hozzá.

Kocsis Máté szerint a svédek láthatóan úgy döntöttek, hogy nem akarnak a NATO-hoz csatlakozni, ami elé a legnagyobb akadályt a hazai baloldal görgette. Ismert, hogy a filmben feltűnik Gulyás Márton baloldali aktivista is.

Kis esélyt látok arra, hogy az őszi országgyűlési időszakban szavazás lesz a svéd NATO-tagságról  - mondta kérdésre válaszolva Kocsis Máté.

Kocsis Máté: Magyarázatot várunk a svédektől arra, hogy mégis hogyan gondolták azt, amit a filmben Magyarországról terjesztenekFotó: Ladóczki Balázs - Origo

Brüsszelben változást kell elérni

A frakcióvezető leszögezte, hogy Brüsszelben változást kell elérni.Azokkal kell összefogni, akik elutasítják a kettős mércét, a korrupciót, és akik háború helyet békét akarnak – tette hozzá. Kocsis közölte, a szuverenitás megvédése a másik fontos ügy.

Szót ejtett arról, hogy a gazdasági, a kulturális és a politikai szuverenitásunk is támadás alatt áll Brüsszelből. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte, hogy az EU átverte a tagországokat az ukrán gabona ügyében. Felhívta a figyelmet, hogy Brüsszelből azt is meg akarják mondani, hogy honnan vegyen hazánk kőolajat vagy más energiahordozót.

A kulturális szuverenitás kapcsán jelezte, hogy egy migrációs vita húzódik meg a háttérben.

Egymillió migránst tartóztatott fel az ország a déli határon a kerítés révén. Nem fogjuk lebontani a kerítést, és semmilyen migrációs folyosót nem fogunk megnyitni – húzta alá a frakcióvezető. Továbbá elmondta, hogy a kulturális szuverenitáshoz kapcsolódó támadás van a genderideológia témájában is.

"Brüsszel több pénzt juttat a magyar baloldalnak, mint a Soros-birodalom"Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát. Brüsszelt nem érdekli több mint 3,3 millió ember véleménye 

– fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője a politikai szuverenitás felszámolása kapcsán azt mondta, hogy Brüsszel több pénzt juttat a magyar baloldalnak, mint a Soros-birodalom. – Miközben Magyarországot csuklóztatják a véleménye miatt, addig a dollárbaloldal politikai közösségeit támogatja Brüsszel. A jövő évi EP-választások tétje, hogy meg tudjuk-e védeni a szuverenitásunkat. Mi változást akarunk Brüsszelben – jegyezte meg.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője közölte, hogy a KDNP-nek továbbra is fontos a magyar családok támogatása. – Felkértük a kormányt, hogy bővítse a csok rendszerét, hogy minél szélesebb kör igénybe tudja venni – jelezte.

Zajlik a gyermekvédelmi törvény kidolgozása

Az Origo kérdésére Kocsis Máté a gyermekvédelmi törvény módosításáról elmondta, hogy zajlik a törvény kidolgozása. A frakcióvezető kifejtette, hogy nemcsak a genderideológia elutasítása áll a törvény hátterében, hanem egyéb gyermekvédelmi intézkedések is.

A frakcióvezető a határvédelem témájában feltett kérdésre elmondta: arra kérték a kormányt, hogy dolgozzon ki javaslatcsomagot, de az önmagáért beszél, hogy Brüsszel nem fizeti ki a határvédelem költségeit, a brüsszeli elit ebben nem kíván részt venni.

Saját forrásból fogja erősíteni a határvédelmet a kormány. Azért kell változás Brüsszelben, hogy a kettős mércét felszámolják az EU-ban 

– közölte.

Módosulhat az alaptörvény a szuverenitás kapcsánFotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az őszi ülésszakban egy szuverenitásvédelmi törvénycsomagot is benyújtanak - mondta egy másik kérdésre Kocsis Máté. Azok ellen irányul majd ez a törvény, akik külföldi pénzből kampányolnak, vagy finanszíroznak médiát. Ennek a javaslatnak egyik része az alaptörvény módosítása lesz. Lesz egy olyan szabály, amely szerint a választásokon induló erők ne tudják kijátszani a törvényt.Aki külföldön dollárért árulja a hazáját, annak felelnie kell majd itthon.