Az állam nem tartozik Iványi Gábor egyházának, ellenkezőleg: ők tartoznak a NAV-nak

Iványi Gábor magyar lelkész, volt országgyűlési képviselő, 2014
Budapest, 2014. december 16. Iványi Gábor metodista lelkész beszél az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok demonstrációján, amelyet Nincs hova hátrálnunk! címmel tartanak Budapesten 2014. december 16-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Nem az állam tartozik Iványi Gábornak és egyházának, hanem ők tartoznak a NAV-nak – derül ki Semjén Zsolt írásbeli válaszából. A miniszterelnök-helyettes a Gyurcsány-párti Arató Gergely kérdésére közölte, Iványi közössége a munkavállalói után nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, veszélybe sodorja egészségügyi ellátásukat, valamint a nyugdíjukat is.
Vágólapra másolva!

A kormány minden jogszerűen járó támogatást kifizetett és folyamatosan kifizet az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) részére – szögezte le Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Arató Gergely írásbeli kérdésére válaszolva. A Magyar Nemzet írása szerint a DK képviselője azért fordult a miniszterelnök-helyetteshez, hogy megtudja, miért nem fizeti meg a kormány a Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek a jogszerűen járó támogatásokat. Semjén Zsolt – azon túl, hogy jelezte, a szervezet neve helyesen Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – közölte:

nem az állam tartozik Iványiéknak, hanem Iványiék a NAV-nak.

„A kormány eleget tett az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által korábban kártérítés jogcímen megítélt összegekre vonatkozó kötelezettségének is. Jelenleg a kormánynak a MET-tel szemben nincsen semmilyen tartozása” – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010 és 2022 között

a MET csak a köznevelési intézményei után összességében több mint 15 milliárd forint állami támogatást kapott,

ebből közel 14 milliárd forintot 2012-2020 között, tehát az egyházi státusától „megfosztás" időszakában.

Iványi Gábor Forrás: MTI/Marjai János

A MET köznevelési és szakképzési feladatellátását a kormány idén 1,8 milliárd forinttal támogatta, míg a szociális intézményei után 2012 és 2022 között 5,4 milliárd forint állami támogatást kapott, 2023-ban ennek mértéke 963 millió forint volt.

„A MET tehát közfeladat-ellátása kapcsán hozzájut minden, a jogi státusához rendelt állami támogatáshoz, szemben a 2002 és 2010 közötti kormányzati időszakban, amikor az egyházak számára a közfeladat-ellátáshoz kapcsolódó egyes normatív, azaz jogszabályból eredően kötelező támogatásokat nem fizettek ki” – utalt a képviselő a baloldali kormányzás időszakára.

A DK-s képviselőnek adott írásbeli válaszában Semjén Zsolt azt is közölte,

a MET 2010 és 2023 között mindösszesen közel 26,5 milliárd forinthoz jutott.

„Erre tekintettel aggódva figyelem, hogy a közösség nem tudja felelősen működtetni intézményeit, és azzal, hogy munkavállalói után nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, veszélybe sodorja egészségügyi ellátásukat, valamint a nyugdíjukat is. A valóság tehát az, hogy nem a magyar állam tartozik a MET-nek, hanem a MET és szervezetei a magyar államnak, illetve közvetve saját alkalmazottaiknak” – hangsúlyozta a képviselő. Hozzátette:

a NAV rendelt el inkasszót a MET intézményeinek a működtetésére folyósított állami normatív támogatásokra.

„Ezt a kormány saját hatáskörben nem állíthatja le. Ezzel kapcsolatban csak azt tudom javasolni, hogy a MET próbáljon megállapodni a NAV-val a részletfizetésben, majd – az ismertetett állami támogatásokkal felelősen gazdálkodva – próbálja megoldani a felmerült problémákat” – fogalmazott Semjén Zsolt.